Οι μεγάλες προσδοκίες της Φώφης Γεννηματά

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επενδύει στην πολιτική ανάκαμψη του κόμματος, εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «αδύναμος αντίπαλος» για τη ΝΔ και τονίζει ότι θα είναι ξανά υποφήφια στις εσωκομματικές εκλογές

Το πλάνο πορείας χαράχθηκε. Ο πήχης τέθηκε. Ο χρονικός ορίζοντας είναι σαφής. Τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Η δυνατότητα ή μη του κεντροαριστερού χώρου να ανακάμψει πολιτικά θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό του, ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας, και μάλιστα πριν από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αν αυτές πραγματοποιηθούν προς το τέλος της τετραετίας, αφού η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Η Φώφη Γεννηματά στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, την πρώτη διαδικτυακή που πραγματοποίησε πολιτικό κόμμα, ήξερε ότι θα ερωτηθεί τόσο για τις δυνατότητές της να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογική ανάκαμψη όσο και για το αν θα είναι ξανά υποψήφια στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής στο κεντροαριστερό σχήμα. Γνώριζε, άλλωστε, ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τις προθέσεις της. Γι’ αυτό και επέλεξε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται με τρόπο που, όπως λέγεται, «δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες», στέλνοντας σαφή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός της όσο και προς τον κόσμο εκείνο που αν και αποστασιοποιημένος από το Κίνημα Αλλαγής ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο.

Σιγουριά για το μέλλον

Ετσι, η κυρία Γεννηματά απάντησε «για άλλη μια φορά “ναι”» στο ερώτημα για αν θα είναι υποψήφια για την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής. «Ναι», είπε, «γιατί είμαι όχι απλώς αισιόδοξη, αλλά σίγουρη ότι το 2021, σε έναν χρόνο από σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι σήμερα». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι ο κεντροαριστερός χώρος «θα κάνει το άλμα το επόμενο διάστημα» αποτρέποντας «τον κίνδυνο να υπάρξει μια μονοκρατορία στην εξουσία από τη Δεξιά». «Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν» εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι «θα το δείτε αυτό άμεσα, στο επόμενο διάστημα».

Η κυρία Γεννηματά δεν αμφισβητεί, στην παρούσα φάση, την πολιτική πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός εισέρχεται σε έναν κύκλο φθοράς, γνωρίζει ωστόσο ότι εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία και κρίσιμο ακροατήριο στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο.

Ο πραγματικός στόχος

Οσο, λοιπόν, και αν τονίζει ότι «δεν ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ», ο πραγματικός στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται, στην παρούσα φάση, ο αδύναμος κρίκος του πολιτικού συστήματος. «Αποτελεί έναν αδύναμο αντίπαλο για τον κ. Μητσοτάκη. Δουλεύει για να μαζεύει ψήφους για τον κ. Μητσοτάκη. Και είναι απολύτως λογικό ο συνεταίρος του Καμμένου να μην μπορεί να ανασυγκροτήσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς» τόνισε η κυρία Γεννηματά, που αντιπαραβάλλει στην πολιτική αδυναμία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τη δική της, υπεύθυνη αντιπολίτευση, την οποία θα συνεχίσει να ασκεί και για την οποία εκτιμά ότι θα της αποδώσει πολιτικά και δημοσκοπικά οφέλη αναδεικνύοντας το Κίνημα Αλλαγής σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα σενάρια

Τι θα συμβεί αν όλες αυτές οι προσδοκίες δεν επαληθευθούν και το Κίνημα Αλλαγής δεν καταφέρει, παρά την πολιτική αντεπίθεση την οποία θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος πρωτοβουλίες και επισκέψεις σε όλη τη χώρα της Φώφης Γεννηματά, να αποτελέσει τον «προοδευτικό πόλο» απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και τι θα συμβεί αν οι δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών δείξουν ότι η δημοσκοπική ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας, δεν κλείνει;

Στην περίπτωση αυτή το σκηνικό περιπλέκεται. Η Φώφη Γεννηματά συνέδεσε την εκ νέου υποψηφιότητά της για την αρχηγία με τα αποτελέσματα της εν εξελίξει πολιτικής προσπάθειας για πολιτική ανάκαμψη. Η διαδικασία εκλογής θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021, εκτός αν προκύψουν εθνικές εκλογές. Τα όσα ακούστηκαν για… ασάφειες στο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής που επιτρέπουν τη μεταφορά της διαδικασίας εκλογής αρχηγού σε απώτερο χρόνο, δεν έχουν βάση. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2021» έχει ξεκαθαρίσει η κυρία Γεννηματά στους στενούς της συνεργάτες.

Την άνοιξη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις

Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις τόσο της κυρίας Γεννηματά όσο και των επίδοξων μνηστήρων της ηγεσίας θα ληφθούν την ερχόμενη άνοιξη. Τότε, με βάση και τις δημοσκοπήσεις που θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα διαπιστωθεί αν το Κίνημα Αλλαγής θα έχει καταφέρει να εμφανίσει σημάδια σαφούς ανάκαμψης που θα παραπέμπουν σε κάτι παραπάνω από το 8% «που δεν βολεύει ούτε τη χώρα ούτε τον χώρο».

Αν τα σημάδια αυτά δεν φανούν, είναι βέβαιο ότι το εσωκομματικό σκηνικό θα περιπλακεί. Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι επίδοξοι διεκδικητές της αρχηγίας, «παλιοί και νέοι», θα πιεστούν για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και η περίοδος της εσωκομματικής νηνεμίας που υπήρξε, μετά την τελευταία κρίση και την απόφαση για την απενεργοποίηση του ΠαΣοΚ, θα έχει τερματιστεί.

Ομως της ερχόμενης άνοιξης προηγείται ο καθοριστικός, κυρίως για τη χώρα, χειμώνας, που προβλέπεται να έχει πυκνό χρόνο όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Και των συζητήσεων για τα σενάρια ηγεσίας προηγούνται οι συζητήσεις για την κατάσταση του πολιτικού σκηνικού. Και εκεί υπάρχει συμφωνία. Για το Κίνημα Αλλαγής, «τώρα είναι η ώρα».

«Αρνούμαστε τον ρόλο του συμπληρώματος»

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν την ενδιαφέρει να ηγηθεί ενός «ΚΚΕ του Κέντρου», ενός μικρού και ελεγχόμενου από την ίδια κόμματος, όπως της καταλογίζεται. «Δεν βολευόμαστε με το 8%, γιατί αυτό δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αρνούμαστε τον ρόλο του συμπληρώματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.