Νέα αυξητική τάση  παρουσιάζεται στον αριθμό  των νέων φορέων,  στους ημερήσιους αριθμούς θανάτων  αλλά και σε αυτούς των διασωληνώσεων,  όπως και των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σε σχέση με την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο.  

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον νέο πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» με βάση την ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη στη διασπορά του φονικού ιού στην χώρα μας.   Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που νοσούν από κορωνοϊό, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό   θανάτων.  

 

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 25,7% 

 

Τον Σεπτέμβριο λοιπόν ο μέσος αριθμός θανάτων  ήταν 272 κρούσματα και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε σε έναν μέσο όρο 342 (αύξηση δηλαδή 25,7%). Ακόμη, τον περασμένο μήνα ο μέσος αριθμός θανάτων (125 συνολικά) κάθε ημέρας ήταν 4,1 και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου σε 4,5. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την καθημερινή εξάπλωση του φονικού ιού, με όλους τους αριθμούς να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.   

Επιπλέον, ο μέσος όρος ανθρώπων που οδηγούνται στις ΜΕΘ καθημερινά το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου είναι 8,5 , όταν αυτός ο αριθμός τον Σεπτέμβριο ήταν 7,6, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.   

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω αριθμός προσδιορίζεται με συνυπολογισμό των ατόμων που χάνουν την ζωή τους ή εξέρχονται από τις ΜΕΘ  κάθε εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει   να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο όπου ήδη προϋπήρχαν στις ΜΕΘ 34 διασωληνωμένοι,   εισήλθαν άλλοι 228. Κι από αυτό το σύνολο 262 ατόμων που έδωσαν «παρών» στις ΜΕΘ απεβίωσαν οι 125, εξήλθαν 59. Κι έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στις συγκεκριμένες μονάδες  ήταν 78, σε αυτό το δραματικό «ισοζύγιο». Περίπου δηλαδή η αναλογία εξερχομένων από τις ΜΕΘ είναι το 50% αυτών που δυστυχώς χάνουν τις ζωές τους εκεί, παρά  τις μεγάλες προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτών.  

Επισημαίνεται ακόμη ότι το ποσοστό ηλικιωμένων (άνω των 64 ετών) που νοσούν από Covid-19   τον Σεπτέμβριο ήταν 11% , ο αριθμός αυτός  αυξήθηκε το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου στο 14%. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου το ποσοστό των νέων  ανθρώπων που νοσούν από covid-19  είναι της τάξης του 39%, όταν το ποσοστό αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είχε φτάσει μέχρι και το 75-80%. Δείγμα της «μετατόπισης» της πανδημίας από τους νέους προς τους ηλικιωμένους με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.    

 

Αυξάνονται τα «ορφανά» κρούσματα 

 

Από την περαιτέρω εξέταση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι καθημερινά υπάρχει αυξητική τάση στα επονομαζόμενα «ορφανά» κρούσματα τα οποία τον Σεπτέμβριο ήταν σε ποσοστό 52,6% και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου ανήλθε (μέσα σε λίγα 24ωρα) σε 55%. Ένα ζήτημα που επιχειρεί να λύσει  το  υφυπουργείο Πολιτικής  Προστασίας με την πρόσληψη   192  νέων υπαλλήλων που θα   ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα ιχνηλασίας.   

 

Η Αττική στο «κόκκινο» 

 

Τέλος, όσον αφορά τη  συσσώρευση κρουσμάτων Αττική που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους τους κυβερνητικούς φορείς παρέμεινε και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου σε ποσοστό 51% επί του συνόλου των φορέων σε όλη την επικράτεια. Το ίδιο ποσοστό είχε καταγραφεί και για τον Σεπτέμβριο.