Κορωνοϊός : Η Αττική δοκιμάζει και το κυβερνητικό σχέδιο

Ο Οκτώβριος έχει μπει… με άγριες διαθέσεις - Αύξηση των κρουσμάτων κατά 25,7% 

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας, αφού πέραν της Αττικής, η οποία βρίσκεται σταθερά στο «μάτι» του φονικού ιού, κι άλλες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 303 μολύνσεις, έναντι 229 της Κυριακής.

Ωστόσο, τα κρούσματα στο σύνολο της χώρας δεν προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους ειδικούς είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, σήμερα, μετά από μια μέρα όπου τα κρούσματα ήταν κάτω από 100, άγγιξαν και πάλι τον τριψήφιο αριθμό, με 167. Μάλιστα, σημειώνεται ότι στην Αττική εντοπίστηκε πάνω από το 50% των σημερινών κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αττική είναι πως σε μόλις μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 28/9 έως σήμερα, 5/10, έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο 1499 κρούσματα!

Την ίδια στιγμή, μπορεί ο Σεπτέμβριος να ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για τη χώρα μας, στη μάχη με τον κοροναϊό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο Οκτώβριος έχει μπει… με άγριες διαθέσεις.

Σύμφωνα με πίνακες που παρουσιάζει «Το Βήμα», ήδη από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί αριθμοί μεγαλύτεροι από ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση των κρουσμάτων κατά 25,7% 

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο λοιπόν ο μέσος αριθμός θανάτων ήταν 272 κρούσματα και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου εκτοξεύθηκε σε έναν μέσο όρο 342 (αύξηση δηλαδή 25,7%). Ακόμη, τον περασμένο μήνα ο μέσος αριθμός θανάτων (125 συνολικά) κάθε ημέρας ήταν 4,1 και το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου σε 4,5. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την καθημερινή εξάπλωση του φονικού ιού, με όλους τους αριθμούς να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.   

Επιπλέον, ο μέσος όρος ανθρώπων που οδηγούνται στις ΜΕΘ καθημερινά το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου είναι 8,5 , όταν αυτός ο αριθμός τον Σεπτέμβριο ήταν 7,6, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.   

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω αριθμός προσδιορίζεται με συνυπολογισμό των ατόμων που χάνουν την ζωή τους ή εξέρχονται από τις ΜΕΘ  κάθε εξεταζόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο όπου ήδη προϋπήρχαν στις ΜΕΘ 34 διασωληνωμένοι, εισήλθαν άλλοι 228. Κι από αυτό το σύνολο 262 ατόμων που έδωσαν «παρών» στις ΜΕΘ απεβίωσαν οι 125, εξήλθαν 59. Κι έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στις συγκεκριμένες μονάδες  ήταν 78, σε αυτό το δραματικό «ισοζύγιο». Περίπου δηλαδή η αναλογία εξερχομένων από τις ΜΕΘ είναι το 50% αυτών που δυστυχώς χάνουν τις ζωές τους εκεί, παρά  τις μεγάλες προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτών.  

Επισημαίνεται ακόμη ότι το ποσοστό ηλικιωμένων (άνω των 64 ετών) που νοσούν από Covid-19  τον Σεπτέμβριο ήταν 11%, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου στο 14%. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τετραήμερο του Οκτωβρίου το ποσοστό των νέων  ανθρώπων που νοσούν από covid-19  είναι της τάξης του 39%, όταν το ποσοστό αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είχε φτάσει μέχρι και το 75-80%. Δείγμα της «μετατόπισης» της πανδημίας από τους νέους προς τους ηλικιωμένους με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.    

Γιατί η κυβέρνηση διστάζει να εφαρμόσει νέα μέτρα στην Αττική

Ωστόσο, παρά τους ανησυχητικούς αριθμούς, φαίνεται πως η κυβέρνηση διστάζει να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στην Αττική. Μπορεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα να εφαρμόζονται νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα σήμερα σε Αχαΐα και Ιωάννινα, όμως στην Αττική δεν έχουν εφαρμοστεί πιο αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για την χρήση μάσκας μέσα έξω καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική. Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Μπορεί στην Αττική να μην εφαρμόζονται ακόμα νέα μέτρα, ωστόσο σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων εισήρθαν η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, από την Τρίτη 6/10, έως και τη Δευτέρα 12/10 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Επίσης, η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ. Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Ακόμα, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Ενώ, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Τέλος η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρα και πάνω από 300 εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η γεωγραφική κατανομή

Σημειώνεται πως στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 9 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 34.

Έτσι, από τα 269 εγχώρια κρούσματα, τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αττική, μετά τα χθεσινά 97 κρούσματα επιστρέφει σε… τριψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα στα 167.

Ανησυχητικά ψηλά είναι η Κοζάνη με 21 κρούσματα, ενώ λόγο για να αισιοδοξούμε μας δίνει η Θεσσαλονίκη με μόλις 2 περιπτώσεις του φονικού ιού.

Αναλυτικότερα:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.