Ενας μήνας βγαλμένος από την κόλαση ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου, με όλα τα κοινωνικά θέματα σε έξαρση, τα ελληνοτουρκικά να μπαίνουν στα βαθιά νερά των διερευνητικών επαφών και την οικονομία σε πρώτο πλάνο, καθώς αύριο Δευτέρα κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Σε αυτόν τον «κόκκινο Οκτώβρη», ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κόπωση της κυβέρνησης και της κοινωνίας από την πολύμηνη και χωρίς ορατό τέλος κρίση.
«Η ευθύνη είναι συλλογική»
Την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση και πάνω στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτύπησε ηχηρό καμπανάκι. «Η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Ολοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό ο ένας υπουργός να μετακυλίει ευθύνες στους άλλους ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα.
Δυσαρέσκεια για τον Σταϊκούρα
Το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία πυροδότησε τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού, αλλά οι επόμενες ώρες έδειξαν πόσο δύσκολη είναι η αυτοπειθαρχία στους υπουργούς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο την αντίθεσή του στην επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες και έπειτα τη δημοσιοποίησε μέσω Facebook. Αντιστοίχως από το Μέγαρο Μαξίμου αφέθηκε να διαρρεύσει η δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος του ζήτησε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να φέρεται ως υπουργός Οικονομικών και όχι ως βουλευτής.
Ανασχηματισμός με σημαντικές αλλαγές
Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη άνοιξε τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό και παρότι αυτή τη φορά, τα στόματα παραμένουν κλειστά, όσοι συνομιλούν τακτικά μαζί του λένε ότι σκοπεύει να κάνει σημαντικές αλλαγές και ότι έχει ήδη καταρτίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πότε; Αυτό θα το καθορίσουν η συγκυρία και οι κυβερνητικές αρρυθμίες, λένε οι ίδιες πηγές.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Alalysis η ανησυχία της κοινής γνώμης για τον κορωνοϊό εκτοξεύτηκε από το 14% που ήταν τον Ιούνιο στο 33% προσεγγίζοντας τα ποσοστά του Μαρτίου και του Απριλίου. Η οικονομία αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των πολιτών. Στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των μισθωτών που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως τον Δεκέμβριο ένα επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα πάρουν αναδρομικά. Την Παρασκευή με τροπολογία στη Βουλή εγκρίθηκε κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ για να καταβληθούν αναδρομικά και στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.
Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει ότι αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση από 33% σε 38% και οι θετικές γνώμες για τον Πρωθυπουργό μειώθηκαν από 63% σε 58%. Πάντως, και η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της βρίσκονται πάνω από 50% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούνται αρνητικά από το 68% και το 74% των πολιτών, αντίστοιχα.
Μείζον πρόβλημα με τον ιό στην Αττική
Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, η Αττική παραμένει το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση γιατί μεγαλώνει η περίμετρος μετάδοσης και δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο κέντρο της πόλης ή σε περιοχές με μετανάστες. Η διαχείριση των ηλικιωμένων, όχι μόνο όσων βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας αλλά και όσων μένουν στα σπίτια τους, αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Το ίδιο και η πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων σε σχολεία, και μάλιστα σε μια στιγμή που, όπως φαίνεται, οι καταλήψεις φθίνουν. Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, δεν είναι να ληφθούν νέα μέτρα αλλά να κλιμακωθούν και να ομογενοποιηθούν αυτά που ισχύουν σήμερα. Βεβαίως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Η δυσκολία των διερευνητικών με την Τουρκία
Η εξωτερική πολιτική είναι το τρίτο πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και από ό,τι φαίνεται το ενδιαφέρον θα τροφοδοτείται συνεχώς καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά εκτιμούν ότι τώρα η Ελλάδα είναι διπλωματικά ισχυρή, επιχειρησιακά αποτελεσματική και νομικά εξοπλισμένη και άρα δεν μπορούν να αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί.