Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή και μάλιστα με ευρεία πολιτική συναίνεση ψήφισε τον νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Οπως έγραψε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο – στο μεγάλο φόρουμ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής – για τις επιχειρήσεις και την οικονομία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «πρόκειται για θεμελιακό νόμο που συγκεντρώνει τους βασικούς πυλώνες της ψηφιακής διακυβέρνησης, τους επικαιροποιεί και τους ενισχύει με νέους, όπου υπήρχε κενό.
Προσωπικός αριθμός, ψηφιακές θυρίδες, σφραγίδες και υπογραφές, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που τον απαρτίζουν».
Εμείς θα συμπληρώναμε ότι κάθε καινοτομία ξεχωριστά, αν και εφόσον εφαρμοστεί, με πρώτο τον προσωπικό αριθμό ή την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, θα αποτελέσει μια μικρή επανάσταση στην καθημερινή ζωή και στην οικονομική ζωή του τόπου. Μέχρι τότε όμως όλοι και πολύ περισσότερο ο υπουργός πρέπει να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε.
Ας ξεκινήσουμε από την Εφορία. Μπαίνουμε με τον προσωπικό μας αριθμό (τον ΑΦΜ) και διαπιστώνουμε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διευκολύνει τους φορολογουμένους που επλήγησαν από την πανδημία μεταθέτοντας τις οφειλές στο μέλλον, το πιο προηγμένο μηχανογραφικό σύστημα της χώρας, το TaxisNet, δεν έχει ακόμη… προγραμματιστεί. Αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ έχουν αναστολή πληρωμών ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, να εμφανίζονται «ασυνεπείς» και να μην μπορούν να πάρουν ούτε φορολογική ενημερότητα.
Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν ραντεβού και όταν καταφέρουν (μετά από εβδομάδες) να πουν τα παράπονά τους στη ΔΟΥ, ίσως διορθωθεί η λανθασμένη εγγραφή.
Αντιλαμβάνεστε, αν δεν έχετε παρόμοια εμπειρία, το χάος που επικρατεί…
Ανάλογη, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Η πολυδιαφημισμένη μετεξέλιξη του ταμείου κύριας ασφάλισης σε e-ΕΦΚΑ προς τα παρόν εξαντλείται στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά. Ακολουθούν ραντεβού για την κατάθεση των δεκάδων δικαιολογητικών και μετά ο χρόνος αναμονής συνταξιοδότησης που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 14 μήνες.
Αυτή είναι η άλλη όψη του ψηφιακού άλματος που επιχειρεί ο κ. Πιερρακάκης σε έναν δημόσιο τομέα που είναι δομημένος στην πολυνομία και στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Για να μη βρεθεί η όλη προσπάθεια στο κενό η κυβέρνηση θα πρέπει να συνδράμει με προσλήψεις προσωπικού και ελέγχους αποδοτικότητας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας μέχρι να περάσουμε στην άλλη όχθη.