Σάλτσα ναπολιτέν

Απλή και για πολλούς η ιδανική συνοδεία για τα σπαγγέτι, στη Νάπολι αναφέρεται ως La Salsa, η Σάλτσα δηλαδή, η μία και μοναδική. Στην κλασική της εκδοχή πρωτοστατεί το σκόρδο και ο βασιλικός.

Προετοιμασία 10’ Μαγείρεμα 60-90’

 

 ΥΛΙΚΑ  (για 1.800 ml)

2 κιλά ντομάτες πομοντόρο (τα μικρά μακρόστενα ντοματάκια)

250 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

100 ml γλυκό κρασί Σάμου

500 ml χλιαρό νερό ή ζωμό κρεμμυδιών (βράζουμε σε 750 ml νερό 4 κρεμμύδια, κομμένα στα 4, για 30 λεπτά. Σουρώνουμε)

1 φλ. φύλλα φρέσκο βασιλικό, πλυμένα και στεγνωμένα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τις ντομάτες και τις χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους.

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγες-λίγες τις ντομάτες για περίπου 2-3 λεπτά (ανάλογα με το πόσο χοντρόφλουδες είναι οι ντομάτες). Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε μπολ με παγωμένο νερό. Τις αφήνουμε για 1 λεπτό. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί.

Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα προσθέτουμε 500 ml νερό ή ζωμό κρεμμυδιών χλιαρό, και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1-1 ½  περίπου ώρα, ανάλογα με τα υγρά που θα βγάλουν οι ντομάτες, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οταν η σάλτσα δέσει αλατοπιπερώνουμε.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τον προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα ανακατεύοντας. Η σάλτσα είναι έτοιμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.