Μέσα σε λίγες ώρες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εντόπισε 20 κρούσματα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μέσα από τα γρήγορα τεστ που διενήργησε επιβεβαιώνοντας το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις γειτονιές της Αθήνας.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν σήμερα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487 από τα οποία ανευρέθησαν είκοσι θετικά εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.
Στην Αττική 2 στα 3 κρούσματα κορωνοϊού
Όπως διευκρινίζουν οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ τα τεστ αποτυπώνουν μόνο τη στιγμή. Ένα αρνητικό τεστ… δεν σημαίνει εφησυχασμός, αφού ο ιός παραμονεύει με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση προς όλους να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.
Οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που εκπέμπουν sos είναι:
• Άγιος Παντελεήμονας
• Κυψέλη
• πλατεία Βικτωρίας
• πλατεία Ομονοίας
• Μεταξουργείο
• πλατεία Βάθη
229 νέα κρούσματα σήμερα
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 229 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, τα οποία ήταν μειωμένα – όπως κάθε Σαββατοκύριακο- σε σχέση με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Στην Αττική, μετά από πολλές μέρες τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 100. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 97 κρούσματα.
Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, ενώ και μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 229 νέα κρούσματα, τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Τα 3049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
82 διασωληνωμένοι
Παράλληλα, 82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα. 153 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκη
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Εύβοιας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.