Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Γερμανίας και προσωπικά της Άγκελα Μέρκελ ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μην αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Επίκληση του μηχανισμού του ΝΑΤΟ
Μάλιστα, η συμφωνία για μηχανισμό αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου φαίνεται να εξυπηρέτησε τις γερμανικές επιδιώξεις.
Οι πιέσεις του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής απέτρεψαν τόσο την επιβολή κυρώσεων όσο και την υιοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού στην Τουρκία. Σταθερά στο πλευρό της Γερμανίας ήταν η Ιταλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Γερμανία απέρριψε πρόταση της Ελλάδας να ενεργοποιηθούν κυρώσεις στην πρώτη φορά που Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες
Παράλληλα, η Γερμανία επικαλέστηκε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που αποφασίστηκε στο ΝΑΤΟ ως επαρκές μέτρο σε περίπτωση νέας αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας.
Σχετικά με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, που μόνο τυχαίο δεν είναι που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, πηγές επεσήμαναν στο MEGA ότι οι στρατιωτικοί των δυο χωρών θα μιλάνε μεταξύ τους κάθε φορά που υπάρχει κάποια κίνηση πέραν των συνηθισμένων.
Εάν δεν τα βρουν το θέμα θα πηγαίνει στις πολιτικές ηγεσίες.
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας πέραν του ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας, νατοϊκές πηγές απάντησαν πως ό,τι έπρεπε να δημοσιευτεί δημοσιεύτηκε.
Οι προσπάθειες Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας
Υπενθυμίζεται ότι το ρόλο της Γερμανίας, αλλά και της Ιταλίας και Ισπανίας στην αποφυγή των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας είχε εξάρει χτες σε δηλώσεις του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως «βλέπουμε ότι η ΕΕ παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών, λόγω της νοοτροπίας να καταστεί όμηρος η ΕΕ και λόγω των απειλών, δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική. Από τη μια προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική μαστιγίου, από την άλλη να ικανοποιήσει τα μέλη της».