Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού δεν υποχωρούν.
Οι νέες εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, τα αυξημένα κρούσματα καθώς και ο σημαντικά υψηλός αριθμός διασηλωμένων δείχνουν έκρηξη της πανδημίας στη χώρα.
Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να φέρει η Αττική, οδήγησε στην παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για το λεκανοπέδιο μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.
Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψαν χθες Παρασκευή τον προβληματισμό τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικείμενο χειμώνα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» Αναστασία Κοτανίδου για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.
Όπως τόνισε τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία.
«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».
Την ίδια στιγμή, απαισιόδοξος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας τονίζοντας ότι η Αττική δέχεται τη «μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».
«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, ενώ για την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων για τον κορονοϊό είπε:
«Δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».
Για τα Μέσα Μεταφοράς ο κ. Σύψας μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «δεν ήταν καλή η κατάσταση, αλλά τώρα αυξάνονται τα δρομολόγια. Ελπίζω να έχουμε πρόοδο.
Κλείνοντας κατέστησε σαφές ότι ο κοροναϊός έχει έρθει για να μείνει για καιρό. «Κανείς δεν ξεμπέρδεψε εύκολα με μια πανδημία. Κρατούν 1,5 με 2 χρόνια» είπε και έστειλε μήνυμα για το μέλλον λέγοντας πως «μέχρι την Άνοιξη θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα».
Παράταση των μέτρων
Άλλωστε χθες την ανάγκη για τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το δεύτερο κύμα του ιού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο ενώ ενημέρωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται κάθε μέρα.
Η αύξηση των νοσούντων που χρειάζεται να διασωληνωθούν ανησυχεί τους ειδικούς ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους παραμένει εκτεταμένη η διασπορά του κοροναϊού στις νεαρότερες ηλικίες, με τον μέσο όρο να είναι μόλις στα 39 έτη.
«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε την παράταση των ισχυόντων μέτρων μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το επόμενο διάστημα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, με τις αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση.