Ολα έβαιναν καλώς στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης που έγινε πάλι με τηλεδιάσκεψη. Και γιατί να μην πήγαιναν όλα καλά; Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Μάικ Πομπέο το προηγούμενο διήμερο στην Κρήτη, τις οποίες τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένες». Παράγει, είπε, αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από την επίσκεψη αυτή. Οι πάντες βεβαίως συμφώνησαν. Φάνηκε στα πρόσωπά τους η ικανοποίηση με αυτά που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και κυρίως όταν τους έλεγε πόσο ικανοποιημένος είναι για τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Και ξαφνικά συννέφιασαν. Τι είχε συμβεί;
***
Ο Πρωθυπουργός σε αυστηρό ύφος υπενθύμισε στους υπουργούς και στους αναπληρωτές υπουργούς ότι η κυβερνητική ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις είναι συλλογική και πρόσθεσε με το ίδιο αυστηρό ύφος: «Ολοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε». Μόνον που ο Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εδώ. Μαθαίνω ότι σφόδρα ενοχλήθηκε από τα… αλληλοκαρφώματα υπουργών για τις μάσκες στους μαθητές. Δήλωναν πως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που με αυστηρό ύφος είπε επίσης στους υπουργούς: «Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε Υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης ή ακόμα να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα». Αλλά δεν ήταν μόνον αυτά που συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που είχε να εγκρίνει σημαντικότατά νομοσχέδια..
***
Μαθαίνω ότι υπήρχε αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο υπουργούς για τις… Θερμοπύλες και τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν (ή που έχουν ήδη εγκατασταθεί) εκεί. Ο υπουργός Οικονομικών (και βουλευτής Φθιώτιδας) Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος να σημειώσω σ΄ όλη τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ασυνήθιστα δραστήριος παίρνοντας το λόγο σχεδόν για κάθε νομοσχέδιο με αφορμή το δημοσιονομικό κόστος, κάνοντας ακόμα παρεμβάσεις παντού κάτι που πρόσεξαν έκπληκτοι πολλοί υπουργοί, αναφέρθηκε στις Θερμοπύλες. Διαφώνησε με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών στις Θερμοπύλες, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια και ζητούσε από τον κ. Μηταράκη να αποσύρει ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, λόγω του ότι, όπως έλεγε, οι Θερμοπύλες έχουν ιστορική σημασία με αποτέλεσμα να τον διακόψει ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί, αλλά να υπάρξει οπωσδήποτε χωροθέτηση για εγκατάσταση προσφύγων στην Φθιώτιδα. Τι να κάνει ο κ. Σταϊκούρας; Νομίζετε ότι συμφώνησε; Εξέδωσε, μόλις τελείωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωση με τις θέσεις του για τις Θερμοπύλες.
***
Μείζον πολιτικό θέμα οι καταλήψεις σε σχολεία
Πάμε τώρα στο θέμα των καταλήψεων που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα με την κομματικοποίησή του από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ομιλίες στελεχών του από τη Βουλή.
Αν και όπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης η εκτίμησή του είναι ότι από την προσεχή εβδομάδα το ζήτημα των καταλήψεων θα έχει εκτονωθεί (παρά το γεγονός ότι τα υπό κατάληψη σχολεία έφθασαν τα 300) και ότι το μείζον ζήτημα είναι να μείνουν τα σχολεία ανοικτά, το πρόβλημα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, λόγω καταλήψεων, προσπάθησε να λύσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μόνο που στην ανακοίνωσή της μάλλον περιπλέκει και δυναμιτίζει παρά «σβήνει» τη φωτιά στη Δημόσια Εκπαίδευση.
***
Σχολικές γιορτές, Σάββατα και περίπατοι
Σύμφωνα με το υπουργείο «οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων και από την Πέμπτη στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Θεμιτό να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες όμως ως εκπαιδευτικός η υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν καίει φωτιά δεν της ρίχνεις… λάδι. Η απόφαση για εορτές, αργίες, Σάββατα κλπ., κάλλιστα μπορεί να γίνει η αφορμή για νέο διεκδικητικό πλαίσιο και συνέχει καταλήψεων και αποχών. Αλλά και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο; Εχει λύσει τα «καθημερινά προβλήματα»; Υπάρχει έτοιμο το υλικό; Πώς θα γίνεται η λήψη απουσιών κυρίως για την Γ΄Λυκείου; Πώς θα λειτουργούν τα τμήματα; Έχει γίνει το οργανόγραμμα για να λειτουργήσει το σύστημα τηλε-εκπαίδευσης από σήμερα;
***
Όταν τα ψαροκάϊκα υποδέχτηκαν τον Βορίδη με τιμές
Αυτό που συνέβη στον Μάκη Βορίδη δεν είχε ξαναγίνει. Ή μάλλον είχε ξαναγίνει αλλά πριν από πολλά χρόνια και έγινε προς τιμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επισκέφθηκε την Κάλυμνο για να συναντήσει τοπικούς άρχοντες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, αγρότες κλτ.
Ελα όμως που η υποδοχή που του έγινε ήταν εντυπωσιακή. Ο Δήμαρχος Δ. Διακομιχάλης μου λένε πως δήλωσε στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ότι δεν έχει δει τα τελευταία 25 χρόνια πιο ικανό και πιο αποτελεσματικό υπουργό για να συμπληρώσει με νόημα «Και όπως ξέρετε δεν προέρχομαι από τον ίδιο χώρο με τον υπουργό Βορίδη». Εν συνεχεία υπήρξε τραπέζι από τους ψαράδες με κιτρινόπτερο τόνο και συναγρίδες. Αλλά εκεί όπου υπήρξε η… αποθέωση είναι όταν έβαλαν τον κ. Βορίδη σ΄ένα καραβάκι για να τον περάσουν στην Κω και τον συνόδευαν τιμητικά σχεδόν όλες οι ψαρόβαρκες του νησιού. Μιλούσε μαζί με τους ψαράδες μέσω ασυρμάτου και γενικά του έγινε μια θαλάσσια μεταφορά την ίδια που έκαναν στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές του 1981.
***
Τσιόδρας- Χαρδαλιάς για τα κρούσματα σε ένα ακόμα γηροκομείο
Την ώρα που ανακοινώνονταν 354 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι το τελευταίο 24ωρο συναγερμός σήμανε, καθώς σε γηροκομείο της Αττικής όπου διενεργήθηκαν τεστ κορωνοϊού βρέθηκαν περίπου 35 θετικά κρούσματα σε σύνολο 70 δειγμάτων. Πληροφορούμαι πως πρόκειται για το γηροκομείο κοντά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Φυσικά, το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και στο σημείο έσπευσαν, τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς.
***
Η Δημοκρατία δεν είναι το αναπότρεπτο πεπρωμένο μας
Στις προκλήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εναρκτήρια ομιλία της στο Athens Democracy Forum 2020, που λόγω του κορωνοϊού διεξάγεται διαδικτυακά. Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία που αφενός μας κρατά σε απόσταση, αλλά ταυτόχρονα «μας υπενθυμίζει πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που μας συνδέουν και πόσο εξαρτημένοι είμαστε ο ένας από τον άλλον, ενώπιον μιας κοινής απειλής που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε χώρες ή ανθρώπους». Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η δημοκρατία «δεν είναι το αναπότρεπτο πεπρωμένο μας. Στις μέρες μας, σε ολόκληρο τον κόσμο η δημοκρατία δοκιμάζεται, απειλείται, παραβιάζεται, υπονομεύεται και ανατρέπεται από πλείστους όσους εχθρούς και αντιπάλους της».
***
Το περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής
«Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυη με την Ελλάδα και την Κύπρο» τονίζει ευρωπαϊκή λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά δεν θα δείξει την αλληλεγγύη αυτή με τον αποφασιστικό τρόπο που ζητά η Αθήνα και η Λευκωσία. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ενδείξεις και οι αποκαλύψεις πηγών με γνώση των διαδικασιών ότι η Ευρώπη δεν θα βγάλει στο τραπέζι το όπλο των κυρώσεων, όπως ζητούν η Αθήνα (και ακόμη πιο πιεστικά) η Λευκωσία. Μαθαίνω από ελληνικές διπλωματικές πηγές, λιγότερο από 24 ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, «δεν πάμε για έγκριση κυρώσεων, ούτε καν για τη δημιουργία αυτοματοποιημένου μηχανισμού», βάσει του οποίου θα ενεργοποιούνταν αυτόματα κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.
***
Επιστολική ψήφος
Στη Βουλή εισάγεται για πρώτη φορά λόγω κορωνοϊού η επιστολική ψήφος των βουλευτών (στις ονομαστικές ψηφοφορίες). Δηλαδή δεν είναι ανάγκη να παρευρίσκεται ο βουλευτής στην αίθουσα για να ψηφίσει, αλλά θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου από μακριά αποστέλλοντας μία επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Η ψήφος αυτή του βουλευτή θα προσμετράται. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.