Επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το υπουργείο Υγείας μεταξύ αστυνομικών και συμβασιούχων που εργάζονται στο σύστημα Υγείας της χώρας.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» , οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και ο ίδιος προσωπικά, δέχθηκαν επίθεση από τους Αστυνομικούς.
«Είπαμε στην Αστυνομία να κλείσει την οδό Αριστοτέλους. Αντί να μας βοηθήσουν, τρεις διμοιρίες ΜΑΤ άρχισαν να μας χτυπάνε. Εμένα προσωπικά με χτύπησαν με κλωτσιά στα γεννητικά όργανα» κατήγγειλε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η διαμαρτυρία έγινε λόγω αθέτησης κυβερνητικής υπόσχεσης έναντι των συμβασιούχων.
«Η διαμαρτυρία έγινε για αυτό που υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας πριν έξι μήνες. Για την μονιμοποίηση των εκτάκτων. Κάτι που δεν έκανε. Οι κυβέρνηση ανανεώνει τις συμβάσεις τους για λίγες μέρες μέχρι τέλος του έτους. Λες και οι ανάγκες για τη δημόσια υγεία θα εκλείψουν» ανέφερε σχετικά.
Επεισόδια έξω από το υπουργείο
Νέα ένταση σημειώθηκε νωρίτερα έξω από το υπουργείο Υγείας, μεταξύ μελών της ΠΟΕΔΗΝ και αστυνομίας.
Η νέα ένταση δημιουργήθηκε όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν ξανά να βγουν στον δρόμο, κάτι που δεν τους επιτράπηκε.
Ένταση επικρατήσει όταν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το υπουργείο. Μετά από πορεία, τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ κατέληξαν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία -μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος- συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν τους έκλεισαν το δρόμο προς το υπουργείο.
«Δεν έχει ξαναγίνει» φώναζε ο κ. Γιαννάκος.
Το σχετικό δελτίο της ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει:
«300 – 400 συνάδελφοί μας Επικουρικό προσωπικό παρότι εργάζονται πολλά χρόνια στα Νοσοκομεία, βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου (απολύονται) εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και μάλιστα απολύονται εν’ μέσω πανδημίας. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ και παρότι δικαιούνταν αυξημένη μοριοδότηση είναι στους αποτυχόντες.
Επικουρικό προσωπικό περί τις 2000 λήγουν οι συμβάσεις από 1 Οκτώβρη έως τέλος του έτους και απολύονται. Παρά τις δεσμεύεις δεν υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία έστω παράτασης τα συμβάσεων.
Οι συμβασιούχοι που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων για τις νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και δεν είναι στους επιτυχόντες απολύονται. Δεν δικαιούνται την παράταση που προβλέπει ο νόμος.
Είναι εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και «φεύγουν από το σύστημα σε περίοδο που «τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Διεκδικούμε αφενός την παράταση των συμβάσεων και αφετέρου την μονιμοποίησή τους. Οι έκτακτες ανάγκες είναι πάγιες και διαχρονικές στην Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια. Τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με 45000 κενές οργανικές θέσεις εάν φύγουν και οι 12000 έκτακτοι υπάλληλοι».