Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ακόμη και αν περιοριστεί κανείς στα επιφαινόμενα, ίσως και να ήταν μία από τις πλέον καθοριστικές των τελευταίων ετών. Σίγουρα σχετίζεται με την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή και σίγουρα δείχνει πολλά για την νέα στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.
Συμβαίνουν αυτά τις παραμονές της εξ αναβολής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, με θέμα την επιβολή ή μη κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Μπορεί όλα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας (και όσα δεν βλέπουμε), να σημαίνουν ήδη κάποιες ανατροπές σε πολλά από όσα γνωρίζαμε έως σήμερα;
Αν παρατηρήσει κανείς κάποια στοιχεία, ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπλόκαρε στην ΕΕ την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, εξ αιτίας της απροθυμίας της Ενωσης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Ελλάδα, έχοντας καταβάλλει τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες και έχοντας επιτύχει να αποσπάσει μία θετική στάση της Ενωσης, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων, δεν ακολούθησε.
Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται ένα ερώτημα ως προς το αν το ελληνοκυπριακό μέτωπο παραμένει όπως το γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ή αν εκ των πραγμάτων και των συνθηκών, υπάρχει κάποια τροποποίηση στις στρατηγικές επιδιώξεις ή στην τακτική των δύο κρατών.
Ενδιαφέρον υπό αυτές τις συνθήκες παρουσιάζει μία είδηση που μετέδωσαν κυπριακά μέσα την Τρίτη. Σύμφωνα με αυτά, τις προηγούμενες ημέρες Γερμανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ότι θα ήταν απίθανο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως εξήγησαν, η επιβολή κυρώσεων θα ήταν λανθασμένη στρατηγική, διότι θα μπορούσε να ωθήσει την Τουρκία σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις.
Με βάση όλα αυτά, το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο την Τετάρτη, ίσως και να είναι μία από τις πλέον κρίσιμες επισκέψεις Ελληνα αξιωματούχου στη Μεγαλόνησο τα τελευταία χρόνια.
Και σε αντίθεση με πολλά άλλα, τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα φανούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο πολύ σύντομα.
Την επόμενη ημέρα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής και εκεί όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.