Οι προβλέψεις των ειδικών για τους επόμενους δύο μήνες είναι δυσοίωνες ως προς την ένταση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ολοι αναμένουν με αγωνία τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων
ημερών να έχουν αποτέλεσμα και η εξάπλωση των κρουσμάτων να «φρενάρει».
Αν όχι, τα τοπικά lockdowns θα επανέλθουν, με πρώτη υποψήφια της Αττική όπου καταγράφονται σε καθημερινή βάση τα 2/3 των νοσούντων. Σε μια τέτοια περίπτωση, λόγω του ειδικού βάρους του νομού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αναμένεται η ύφεση να βαθύνει πολύ περισσότερο από το 8% που είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης και να έχουμε λουκέτα επιχειρήσεων και αθρόες απολύσεις.
Στο πρώτο κύμα ο κοινωνικός αντίκτυπος από το lockdown ήταν περιορισμένος. Η συνδρομή της πολιτείας με την κάλυψη των εργαζομένων που ετίθεντο σε διαθεσιμότητα – έστω και με τα 534 ευρώ – σε συνδυασμό με τις αναστολές πληρωμών δανείων στις τράπεζες έδωσαν την ευκαιρία στους πληγέντες από τον κορωνοϊό να περάσουν ένα τρίμηνο φτωχικά μεν, με αξιοπρέπεια δε.
Η εικόνα αυτή άλλαξε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεδομένης και της αποκαρδιωτικής επίδοσης του τουρισμού που εκτός από το κομμάτι της φιλοξενίας επηρεάζει και άλλους κομβικούς κλάδους για την οικονομία, όπως οι μεταφορές και η εστίαση.
Στην προοπτική ενός νέου lockdown με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους στο απυρόβλητο, η πολιτεία πρέπει να δείξει αντανακλαστικά και να ρίξει δίχτυ ασφαλείας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που θα υποαμείβονται αλλά και σε όσους χάσουν τη δουλειά τους.
Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει και η πανδημία θα ελεγχθεί. Μέχρι τότε το πουγκί του κράτους επιβάλλεται να ανοίξει και έστω και με τη μορφή εκτάκτων επιδομάτων να στηριχθεί η κοινωνία. Τα λεφτά από το… ελικόπτερο δεν είναι μια αναπτυξιακή πρακτική αλλά είναι απαραίτητα για να μείνουμε όρθιοι.
Ακόμα και οι τραπεζίτες χρειάζεται να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μη διαμαρτύρονται στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη «μεγάλη περίμετρο» προστασίας των δανειοληπτών που παρέχει ο νέος Πτωχευτικός κώδικας.