Μια «αναμφισβήτητη πραγματικότητα» και ένα «πώς», που προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στα στελέχη και τη βάση του κόμματος, περιγράφουν την κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής στο ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου.
Η «αναμφισβήτητη πραγματικότητα» έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στην πλέον δύσκολη αλλά και καθοριστική φάση της διακυβέρνησης και επομένως, σε ένα κύκλο φθοράς που θα ρίξει σκιές και στην ηγετική εικόνα του πρωθυπουργού. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι μεγάλες και ήδη κατά τη φάση της αντιμετώπισης της δεύτερης φάσης της επιδημίας η επιτελική διακυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αρρυθμίες και δυσλειτουργίες ορατές στους πολίτες.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον θεσμικό του ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βυθισμένος σε αλλεπάλληλους κύκλους εσωστρέφειας, από τους οποίους αδυνατεί να ξεφύγει, εμφανίζει την εικόνα ενός σχήματος που ακόμα ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό και βηματισμό του. Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έχει χάσει κάτι από τη λάμψη του αλλά και τη δυνατότητά του να αφουγκράζεται και να εκφράζει το καλούμενο «λαϊκό κύμα», αυτό που τόσο αριστοτεχνικά καβάλησε για να ανέλθει στην εξουσία.
Πώς θα αποδομηθεί ο «τεχνητός δικομματισμός»;
Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την αφήγηση των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό, στο οποίο υπάρχουν οι προϋποθέσεις του τέλους του «τεχνητού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ».
Φυσικά κανένας δικομματισμός, μικρός, μεγάλος, πραγματικός ή τεχνητός δεν αποδομείται από μόνος του. Εδώ έρχεται το «πώς». Ο τρόπος με τον οποίο το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάκαμψης που του δίνει το πολιτικό σκηνικό, όπως το περιγράφουν οι επιτελείς του. Αρκεί η πιθανή φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πιθανόν συνεχιζόμενη αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει τα του οίκου του για να ανακάμψει το Κίνημα Αλλαγής; Όχι. Άρα; Ποιος είναι ο δρόμος; Μέχρι στιγμής αυτό που παρατηρείται είναι ότι η στρατηγική που ακολουθείται ξεδιπλώνεται ως εξής:
Η στρατηγική
Στην πρώτη της φάση το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το χαρτί της προγραμματικής επάρκειας. Η παρουσίαση του σχεδίου για το νέο ΕΣΥ στην Αθήνα και του προγράμματος της «Νέας Αλλαγής» στη Θεσσαλονίκη είχαν στόχο να περάσουν το μήνυμα ότι η αντιπολίτευση που ασκείται είναι υπεύθυνη επειδή είναι προγραμματική. Οι επιλογές της κυβέρνησης κρίνονται με μέτρο το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα, αξιοποιώντας τα 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν από κοινοτικούς πόρους, να αλλάξει οριστικά σελίδα.
Στη δεύτερη φάση, ο κωδικός δράσης έχει την ονομασία «αξιωματική αντιπολίτευση». Η Φώφη Γεννηματά, έχει ζητήσει οι τομείς του κόμματος να πατήσουν γκάζι και να πρεσάρουν την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται από τις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνουν, το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Και η ίδια η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τους τόνους της κριτικής της προς την κυβέρνηση στρέφοντας τα βέλη της κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή τη φάση έχει σημασία, επίσης, να αναδειχθεί ότι η αντιπολίτευση που ασκείται δεν είναι μόνο υπεύθυνη και προγραμματική αλλά έχει και σαφή ιδεολογικό κεντροαριστερό πρόσημο.
Τι θα πει την Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά, την Τετάρτη, στην εισήγηση της, πριν δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην εφ’ όλης της ύλης διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, θα επαναλάβει την αυστηρών τόνων κριτική της προς την κυβέρνηση. Θα θελήσει να αναδείξει τις αρρυθμίες της κυβέρνησης, την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα, την έλλειψη τόλμης και διάθεσης συνεννόησης στα εθνικά θέματα. Θα αναδείξει επίσης, την κατάρρευση του κεντροαριστερού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό όμως που πρωτίστως θα επιδιώξει είναι να δώσει το σύνθημα της συστράτευσης των προοδευτικών πολιτών στη γενική πολιτική αντεπίθεση που επιχειρεί ο κεντροαριστερός χώρος. Είναι μια αντεπίθεση υπό συνθήκες που, όπως λέγεται, επιτρέπουν συγκρατημένη, έστω, αισιοδοξία. Η έκβασή της είναι ένα στοίχημα για την κεντροαριστερά αλλά και για την ίδια την κυρία Γεννηματά.