Προετοιμασία 20’ Αναμονή 30’ Βράσιμο 35’-45’
ΥΛΙΚΑ (για 2 κιλά)
1 κιλό ντοματάκια βαλανίδια
800 γρ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
½ φλ. λευκά αμύγδαλα
3 φύλλα αρμπαρόριζας
Τα σπόρια από ½ μπαστουνάκι φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης
Χυμός από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεματάμε για 2 λεπτά τα ντοματίνια σε νερό που βράζει και τα σουρώνουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά και τα ξεφλουδίζουμε. Τα τρυπάμε στο κάτω μέρος τους και τα πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια τους.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια μαζί με τα αμύγδαλα και τα φύλλα αρμπαρόριζας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το μείγμα, δηλαδή 20 – 30 λεπτά. Οταν θέλουμε να ανακατέψουμε, κρατάμε την κατσαρόλα από τις δυο πλευρές της και την κουνάμε δεξιά-αριστερά, δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι και μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.