Διασυνδέθηκε η Νάξος στο Σύστημα Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω της Πάρου και της Μυκόνου, γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου της Β΄ Φάσης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) και το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου. Με την ολοκλήρωση του έργου, παρέχεται στα συγκεκριμένα νησιά διπλή τροφοδότηση και διασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδότησή τους ακόμη σε περίπτωση απώλειας ενός εκ των καλωδίων.
Με τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, οι Έλληνες καταναλωτές εξοικονομούν έως και 90 εκατ. ευρώ ετησίως _ κονδύλια που σήμερα καταβάλλουν μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στους λογαριασμούς ρεύματος. Παράλληλα, με τη διασύνδεση βελτιώνεται σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών, καθώς θα κλείσουν και οι πετρελαϊκοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος.
«Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικά, καθώς θωρακίζεται η ηλεκτροδότηση, όχι μόνο της Νάξου αλλά και των μικρών Κυκλάδων –ιδίως τους θερινούς μήνες όπου οι ανάγκες είναι σαφώς αυξημένες», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), κ. Μάνος Μανουσάκης. Και καταλήγει: «Η διασύνδεση των Κυκλάδων προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί η ηλέκτριση και της δεύτερης υποβρύχιας γραμμής της Σύρου, ενώ έως το τέλος του έτους μπαίνει σε “γραμμή εκκίνησης” και η Δ΄ Φάση των Κυκλάδων με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη Σαντορίνη».
Συνολικά, ο ΑΔΜΗΕ έχει σχεδιάσει επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030 με στόχο όλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα. Στο υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς θα προστεθούν 5.000 χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες.
Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:
Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου: Έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.
Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο -που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μαζί με το τμήμα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Διασύνδεση των Κυκλάδων: Στα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος-Πάρος-Μύκονος- Άνδρος-Τήνος) προστέθηκε και η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Το σύστημα Υπερυψηλής Τάσης επεκτείνεται στην Πελοπόννησο δίνοντας περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο σύστημα της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) ολοκληρώνεται το 2021.
Διασύνδεση των Δωδεκανήσων: Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027 με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.
Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο. Το έργο, ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Λέσβου-Λήμνου-Χίου-Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, την Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια.