Πριν από μερικούς μήνες, αναλυτές ανά τον κόσμο είχαν θέσει το ερώτημα αν η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να στερήσει από τον λαϊκισμό το «οξυγόνο» του. Πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η επέλαση των λαϊκιστών ηγετών ήταν θέμα χρόνου να ανακοπεί από τις παλινωδίες τους στη διαχείριση της κρίσης.
Φαίνεται σήμερα ότι η πανδημία όχι μόνο δεν έχει πλήξει την εικόνα τους, όπως έγινε με ηγέτες σε άλλες δημοκρατικές χώρες, αλλά στη Βραζιλία και το Μεξικό δείχνουν να ευνοούνται από την επιλογή τους να δώσουν έμφαση στην οικονομία έναντι της δημόσιας υγείας, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
«Αντίδοτο» τα επιδόματα
Στη Βραζιλία, αφού πρώτα έσπειρε στην κοινωνία το αμείλικτο δίλημμα «lockdown έναντι οικονομίας», γνωρίζοντας βέβαια ότι σε μια δεδομένη στιγμή τα εκατομμύρια των φτωχών συμπολιτών του θα ανησυχούσαν περισσότερο για το τι θα φάνε σήμερα, παρά για το αν θα κολλήσουν τον ιό αύριο, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, γέμισε τα πορτοφόλια τους, με ένα επίδομα 110 δολαρίων το μήνα, ποσό που δεν είχαν εισπράξει ποτέ στη ζωή τους.
Σήμερα, οι νεκροί ξεπερνούν τις 137.000, όμως η πλειονότητα των Βραζιλιάνων πιστεύει ότι ο ακροδεξιός ηγέτης κάνει καλή ή εξαιρετική δουλειά σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ της Datafolha. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να στηρίξει την έκτακτη χορήγηση που κοστίζει περί τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα στα κρατικά ταμεία. Όμως ο Μπολσονάρου έγινε για εκατομμύρια φτωχούς συμπατριώτες του ο άνθρωπος που γέμισε το τραπέζι τους με ένα πιάτο φαγητό. Στις φτωχότερες περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας, που τον είχαν καταψηφίσει στις εκλογές, πλέον τον αποκαλούν «Σωτήρα», όπως έγραφε σε σχετικό άρθρο προ μηνός η Washington Post.
Σταθερή δημοτικότητα παρά τους 74.000 θανάτους
Δεν είναι ο μόνος ηγέτης στην Λατινική Αμερική που αποκομίζει οφέλη από τη βούλησή του να διατηρήσει την οικονομία ανοιχτή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Μεξικό όπου ο αριστερός λαϊκιστής ηγέτης Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, αποφάσισε να προτάξει την οικονομία σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Ο Ομπραδόρ μπόρεσε να προβλέψει από νωρίς ότι τα αυστηρά lockdown που είχαν ήδη επιβληθεί σε Ευρώπη και Ασία, θα ήταν καταστροφικά σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Ο Μεξικανός πρόεδρος έχει δει τη δημοτικότητά του να διατηρείται σταθερή παρά το αρνητικό ρεκόρ των 74.000 θανάτων από κορωνοϊό.
Αντέχει και ο Τραμπ
Το παράδειγμα του μετρ του «είδους» Ντόναλτ Τραμπ είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε αυτή την πρωτοφανή συνθήκη που άρχισε από νωρίς να στέλνει στον θάνατο χιλιάδες συμπατριώτες του. Πατώντας πάνω στο γεγονός ότι η πανδημία φώτισε περισσότερο την αβέβαιη φύση της επιστημονικής γνώσης, έκανε λόγο για fake news κι έδειχνε δυσκολία στο να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ο Τύπος έχυσε πολύ μελάνι για τους ολέθριους χειρισμούς του, πρωτίστως σε επίπεδο επικοινωνίας: Από το άδειασμα που επεφύλαξε ουκ ολίγες φορές στον κορυφαίο λοιμωξιολόγο της χώρας Άντονι Φάουτσι και τη δήλωσή του στα τέλη Μαρτίου πως «θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα πάντα μέχρι το Πάσχα», ως την αδιανόητη παραδοχή ότι χωρίς την ηγεσία του ο αριθμός των θανάτων θα ήταν πολλαπλάσιος στη χώρα.
Σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τις 200.000, η πλειονότητα των Αμερικανών συνολικά δεν εγκρίνει την πολιτική Τραμπ στη διαχείριση της κρίσης, όμως ο ίδιος κρατάει γερά. Δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν ότι η κούρσα δεν θα είναι περίπατος για τον Μπάιντεν ο οποίος ακόμη και σε Πολιτείες με εκατοντάδες νεκρούς από κορωνοϊό, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει προβάδισμα έναντι του Τραμπ.
Πολλοί ψηφοφόροι μάλιστα λένε ότι θα επιλέξουν τον Τραμπ γιατί επικροτούν την πολιτική του στην οικονομία. Στα διαφημιστικά σποτ που επιμελείται το επιτελείο του, η πλειοδοσία για νέες θέσεις εργασίας μετά τις προεδρικές, περισσεύει.