Στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης το κρουαζιερόπλοιο «Mein Shiff 6» στο οποίο εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα κορωνοϊού σε μέλη πληρώματος, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο.
Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.
Mein Shiff 6
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστροφή των κρουσμάτων
Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχει ήδη σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω των 12 κρουσμάτων και υπάρχει στενή συνεργασία με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Τι γίνεται όταν εντοπιστεί κρούσμα σε κρουαζιερόπλοιο
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα υπάρχουν καμπίνες ειδικά κατασκευασμένες με δικό τους εξαερισμό προκειμένου να μην μπορούν να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέρη του πλοίου.
Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα περιμένει το πλήρωμα
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Πειραιά θα επαναληφθούν τα τεστ στα δώδεκα μέλη του πληρώματος που βγήκαν θετικοί στην covid-19 ενώ αναμένεται να γίνουν τεστ και στο υπόλοιπο πλήρωμα, από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.
Τι ανακοίνωσαν ο ΟΛΠ και η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει κρουαζιέρες και στην Ελλάδα από τις 13 Σεπτεμβρίου ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε «δέσει» άλλες δύο φορές στον Πειραιά. Σε ανακοίνωση του ο ΟΛΠ στις 16 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι: «Το «Mein Schiff 6″ είναι το πρώτο πλοίο που ξεκίνησε δρομολόγια κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέγγισε τον Πειραιά μετά από 6μηνη αναστολή της κρουαζιέρας στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία τα 7ημερα ταξίδια του κρουαζιερόπλοιου με επιβάτες από γερμανόφωνες χώρες, ξεκινούν από το Ηράκλειο της Κρήτης και περιλαμβάνουν στάσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Κέρκυρας, με ημερήσιες εκδρομές στις περιοχές αυτές. Στο πρώτο ταξίδι συμμετείχαν 700 επιβάτες.
Οι υγειονομικοί κανόνες στο πλοίο
Σχετικά με τους υγειονομικούς κανόνες πάνω στο πλοίο, η εταιρεία σημείωνε σε ανακοίνωση της, ότι για τη σταδιακή επάνοδο των δρομολογίων κρουαζιέρας εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού σε συνεργασία με ειδικούς του ιατρικού κλάδου κατάρτισε ένα υγειονομικό σχέδιο, προσαρμόζοντας παράλληλα τις γενικές διαδικασίες που ακολουθούνται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (π.χ. υποχρεωτικά ερωτηματολόγια υγειονομικού ελέγχου, καθημερινός έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών και του προσωπικού), καθώς και κατά τη διάρκεια του check-in (π.χ. υποχρεωτικό ηλεκτρονικό check-in, σταδιακά check-in), αλλά και στους χώρους υποδοχής επισκεπτών και του προσωπικού, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και των αποστάσεων που επιβάλλονται.
Παράλληλα για την τήρηση των αποστάσεων που επιβάλλονται στη στεριά, η πληρότητα του πλοίου περιορίζεται αρχικά στο 60% και διατίθενται μόνο καμπίνες με μπαλκόνι και σουίτες. Ο υφιστάμενοι, αυστηροί κανόνες υγιεινής συμπληρώθηκαν με επιπλέον μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.
Ακόμη κάθε πλοίο διαθέτει εξ αρχής δικό του νοσοκομειακό χώρο, με εξειδικευμένο προσωπικό. «Όλα τα μέτρα προστασίας βασίζονται στα ιατρικά πρότυπα αναγνωρισμένων οργανισμών, όπως το γερμανικό ινστιτούτο Robert Koch-Institut (RKI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), και ανταποκρίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές των ελληνικών αρχών σχετικά με την επανέναρξη των κρουαζιέρων» επισημαίνονταν από την εταιρεία.
Επιπλέον πριν από το ταξίδι είναι υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης COVID-19 για όλους τους επιβάτες ενώ στο πλαίσιο των επιπλέον προληπτικών μέτρων, η εταιρεία εισήγαγε την υποχρέωση υποβολής σε τεστ, με σκοπό τη διεξαγωγή κρουαζιέρων μεγαλύτερης διάρκειας με εξόδους στη στεριά. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου κι έπειτα, όλοι οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πρόσφατο τεστ ανίχνευσης του COVID-19 (τεστ PCR). Το κόστος του τεστ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ταξιδιού.»