Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε ξεκινά – Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Τι ισχύει για τα παιδιά - Διευκρινίσεις από Βασίλη Κικίλια και Μαρία Θεοδωρίδου.

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Πότε ξεκινά – Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανακοινώσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο απο τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην Αθήνα, στις 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες είναι και πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό.

Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ από σήμερα ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου.

«Σκοπός και στόχος μας είναι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, να μπορούμε να εμβολιάζουμε κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες, τους συνανθρώπους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές – και είναι αρκετοί – ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών αυτών, που κατά κύριο λόγο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, αυξημένα κατά 1,2 εκατομμύρια είναι τα αντιγριπικά εμβόλια που έχει εξασφαλίσει για φέτος ο υπουργείο Υγείας όπως δήλωσε ο  Βασίλης Κικίλιας.

«Θυμίζω ότι όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Υγείας, η χώρα είχε προμηθευτεί το 2018 για τον πληθυσμό μας 2 εκατομμύρια εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2019 εξασφαλίσαμε 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας».

«Αποφύγετε τον συγχρωτισμό»

Ο υπουργός Υγείας  συνέστησε για άλλη μια φορά σε όλους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από το ιό της γρίπης και είναι ηθικό καθήκον μας να τους βοηθάμε. Είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν και επιπλοκές.

»Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Βεβαίως, μαζί με τη σημαντική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους, όπως κυρίως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η αποφυγή του συγχρωτισμού.

»Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία, ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ή που δεν μπορούν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γρίπης

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από τις διάφορες χώρες, τις διάφορες ηπείρους σημείωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι στη χώρα μας η προτεραιότητα, ιδιαίτερα φέτος, είναι, όπως ακούσαμε από τον Υπουργό, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εκεί έχουμε επικεντρωθεί. Και οι ομάδες αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο που έχει εκδοθεί. Υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις.

Πάντα υπήρχε η ετοιμότητα και τα προηγούμενα χρόνια να καλυφθούν αυτές οι ομάδες. Όμως πάντα τα ποσοστά του εμβολιασμού που επιτυγχάνοντο και δεν μας ήταν γνωστά και δεν είχαμε την ικανοποίηση να ξέρουμε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Φέτος, με την πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα έχουμε ισχυρά δεδομένα για το ποσοστό του εμβολιασμού που γίνεται στη χώρα μας και που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για όλες τις ομάδες και μάλιστα του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας που φέτος, να εκφράσω και μία αισιοδοξία, ότι μπορεί το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας να ξεπεράσει αυτό που προσδοκούμε, δηλαδή το 75% και πλέον. Αυτό είναι μία ευχή.

Τι ισχύει για τα παιδιά

Θα ήθελα ως παιδίατρος να αναφερθώ και στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης για τα παιδιά, για τα οποία υπάρχει μία σχετική σύγχυση λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών φορέων, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Κορωνοϊός και γρίπη

Να διευκρινίσουμε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί. Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε: Επομένως, ας τηρήσουμε τις οδηγίες πιστεύοντας ότι θα δείξουμε μία πειθαρχία ως λαός για να πετύχουμε αυτό που είναι σημαντικό για τη Δημόσια Υγεία. Να μην έχουμε ασθενείς που να χρειάζονται νοσηλεία σε εντατικές μονάδες από άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μία ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, τις ευάλωτες. Είναι άτομα τα οποία αποφεύγουν να εμβολιάζονται και αυτό είναι ένα κενό στη γνώση που πρέπει να το καλύψουν οι θεράποντες ιατροί» κατέληξη.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου και οι Καθηγήτριες Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Τσολιά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.