Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο Μάικ Πομπέο επιστρέφει στην Ελλάδα, σε μια επίσκεψη, η οποία όπως τονίζουν οι Αμερικανικοί διπλωμάτες, αντανακλά το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Στη Θεσσαλονίκη με Δένδια και στα Χανιά με Μητσοτάκη
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να προσγειωθεί τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς πρώτος σταθμός του κ. Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είναι φυσικό το θέμα των διερευνητικών επαφών θα συζητηθεί, αλλά όπως λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης είναι να αναδειχθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.
Έχει τη σημασία του ότι ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Κρήτη αντί για την Αθήνα και αυτό γιατί η Ουάσιγκτον θέλει να δείξει ότι η περιοχή της βόρειας Ελλάδας παίζει κεντρικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την Ευρώπη.
Υπόγειος πόλεμος με Ρωσία
Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος επιρροής στα Βαλκάνια μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα μια πόλη που έχει στρατηγική σημασία.
Αντιστοίχως στην Κρήτη, ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας για την οποία έχουν διατεθεί νέα κονδύλια για επενδύσεις μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Και αυτό το σκέλος του ταξιδιού αντανακλά την ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ έχουν συνταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
Δυστυχώς, όμως, έχουν ασκηθεί την ίδια στιγμή μεγάλες πιέσεις προς την Κύπρο προκειμένου να συναινέσει στην επιβολή των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει κάποιο αντίστοιχη εγγύηση στο θέμα των τουρκικών κυρώσεων.