Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ δεν αποτελεί τη μοναδική γαλαζοαίματη που βρίσκεται εσχάτως αντιμέτωπη με τα του Οίκου της: το Megxit δηλαδή, αλλά και τη φημολογούμενη εμπλοκή του πρίγκιπα Αντριου στην υπόθεση Επστάιν.
Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή μοναρχία, πέραν της βρετανικής, που φαινόταν να προσαρμόζεται αρμονικά στον 21ο αιώνα διατηρώντας την αίγλη της ήταν η ισπανική.
Στις 3 Αυγούστου, ωστόσο, έπειτα από χρόνια αμφιλεγόμενης συμπεριφοράς, έγινε γνωστό πως ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος αυτοεξορίστηκε. Το πρώτο διάστημα δεν υπήρχαν ασφαλείς πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται, όμως πλέον θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι επέλεξε ως καταφύγιο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – φιλοξενείται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε σουίτα πολυτελέστατου ξενοδοχείου του Αμπου Ντάμπι.
Φαίνεται πως αυτή είναι η τελευταία πράξη του δράματος για τον 82χρονο που έχαιρε κάποτε μεγάλου σεβασμού στη χώρα του επειδή είχε συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει ομαλά η μετάβαση στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.
Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014. Αιτία για την παραίτησή του ήταν μια σειρά από σοβαρά ατοπήματα – οικονομικής και σεξουαλικής φύσης – που έπληξαν με σφοδρότητα τη δημόσια εικόνα και τη δημοτικότητά του.
Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Νάστος γράφει για τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τις βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο οδηγώντας ορισμένους στο συμπέρασμα ότι οι μέρες του θεσμού της μοναρχίας ίσως και να είναι μετρημένες και ο Αρης Ραβανός κάνει μια πολιτική ανάλυση του φαινομένου.
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»