Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό οι καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας με τους μαθητές να ζητούν περισσότερους καθηγητές και αυξημένα μέτρα προστασίας.
Οι μαθητές μιλούν για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και καταγγέλλουν ότι σε κάθε τμήμα είναι πολλές φορές πάνω από 25 άτομα.
Όπως αναφέρουν το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι χώροι που δεν υπάρχουν για να στεγαστούν περισσότερα τμήματα αλλά η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών.
Διαμαρτυρία με παλμό και μάσκες
Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή» οι μαθητές διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες διεκδικούν μεταξύ άλλων τη συγκρότηση τμημάτων με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές, πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα, καθώς και ανατροπή του νόμου Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων.
«Ζητάμε καθηγητές- μας φέρνετε εισαγγελείς και αστυνομία! Φωνάζουμε πως η μάσκα δεν φτάνει- Μας παρουσιάζετε ως αρνητές της μάσκας! Μας λέτε πως είναι πρόβλημα η μαθητική μας πορεία που θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις αλλά δεν είναι πρόβλημα ο συνωστισμός στην τάξη και στο μετρό!» αναφέρει το Συντονιστικό των μαθητών σε ανακοίνωσή του.
Στο πλευρό των μαθητών θα είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα».
Ζαχαράκη: Η κατάληψη δεν μπορεί να είναι απάντηση
Για τις καταλήψεις στα σχολεία που καθημερινά αυξάνονται μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
«Η κατάληψη δεν είναι απάντηση και ποτέ δε μπορεί να είναι απάντηση», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στο ΣΚΑΪ και εκτίμησε ότι είναι ένα φαινόμενο που θα ατονήσει.
Όπως είπε ήδη έχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται έξω από τα σχολεία, στελέχη εκπαίδευσης μαζί με τους διευθυντές των σχολείων και το σύλλογο διδασκόντων και συζητούν με τα παιδιά για τα ζητήματα που αφορούν τη σχολική ζωή.
Όσον αφορά τα αιτήματα παιδιών και γονέων η ίδια ανέφερε ότι για το σπάσιμο των τμημάτων αιτία είναι η έλλειψη αιθουσών.
Η υφυπουργός μίλησε ακόμα για τις ενέργειες που θα γίνουν. Πρώτον, διευρύνεται το ολοήμερο προς διευκόλυνση των γονέων.
Δεύτερον, την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις για 3μηνιαίες συμβάσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες καθηγητών.
Και τρίτον, αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν τα κενά όπου κι αν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, τόνισε πως τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν αν γίνει lockdown, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.
Οι λίγοι που στερούν τη μάθηση από τους πολλούς
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις ανέφερε:
«Θα πρέπει όλοι να τηρούν τη νομιμότητα. Οι λίγοι δεν πρέπει να στερούν το δικαίωμα των πολλών στη μάθηση. Κάνω έκκληση να σταματήσουν οι καταλήψεις».
Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει τις αντιδράσεις των μαθητών που ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία, όπως λιγότερους μαθητές ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών ως αντιδράσεις που δήθεν ταυτίζονται με τους «αρνητές της μάσκας».
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επέμβει και εισαγγελέας, προκαλώντας τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πάντως την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των καταλήψεων στο όνομα της νομιμότητας και της μάθησης ολοκληρωνόταν το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού.
Πολιτική σύγκρουση για τα κλειστά σχολεία
Για τις καταλήψεις και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, εν μέσω πανδημίας, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, επίκειται η τρίτη φάση της πρόσληψης αναπληρωτών, ενώ τώρα φαίνεται και το αποτέλεσμα των αδειών ειδικού σκοπού. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν αυξηθεί και οι εγκυμοσύνες.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως προς αποφυγήν των ελλείψεων και των υπολοίπων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, θα έπρεπε να υπήρχε πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και τεκμηριωμένη παρέμβαση.
«Η έλλειψη ενός ολιστικού σχεδίου είναι η συνολική εικόνα για την αδυναμία της κυβερνητικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ελλείψεις στα σχολεία είναι τεράστιες, υποστήριξε ο κύριος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας το γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από τις άλλες λόγω κορωνοϊού, επομένως θα έπρεπε να έχει υπάρξει πρόληψη και καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.
Για τις καταλήψεις στα σχολεία δήλωσε πως «από την πρώτη στιγμή που κινητοποιήθηκαν οι μαθητές, προσπάθησαν κάποιοι να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, ταυτίζοντάς τους με τους αρνητές της μάσκας, ενώ αυτό που θέλουν οι μαθητές είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μορφώνονται».