Πρωτόγνωρα είναι τα νούμερα του ΕΟΔΥ για τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά τα κρούσματα του κοροναϊού σε όλη τη χώρα. Και βάζουν στην κυβέρνηση… δύσκολα ως προς τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να μην φτάσουμε σε lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί για να μην μετά συνωστίζονται νέοι στις πλατείες, λόγω των κλειστών μπαρ, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης.
Σημειώνεται επίσης πως εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί με τους πολίτες και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αυτές, η επαναφορά του SMS γενικότερα για τις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών.
Όπως φαίνεται άλλωστε και στο διάγραμμα που δείχνει τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μία κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα νούμερα, καθώς μέσα σε μόλις 10 μέρες έχουν εντοπιστεί σε όλη τη χώρα 3.257 κρούσματα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου -πριν ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία και πριν ανακοινωθούν όλα αυτά τα μέτρα για μάσκες σε πλατείες και «λουκέτο» σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις – μιλούσαμε για κρούσματα τα οποία υπερβαίνανε τον «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων.
Εικοσιπέντε μέρες μετά όχι μόνο αυτό το όριο ανήκει στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουμε περάσει και το φράγμα των 300 και 400 κρουσμάτων την ημέρα.
Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών εξελίξεων για την διασπορά του ιού βρίσκεται κυρίως η πρωτεύουσα, η οποία πλέον σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος των κρουσμάτων.
Μέσα σε δέκα μέρες μόνο στην Αττική έχουν εντοπιστεί 1.726 κρούσματα (αριθμός που αποτελεί το 53% επί του συνόλου).
Μάλιστα κατά μέσο όρο η πρωτεύουσα έχει 172 κρούσματα την ημέρα το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ στην αρχή του μήνα όλη η χώρα συνολικά αριθμούσε 200 κρούσματα.
Χαρακτηριστικό της κακής επιδημιολογικής εικόνας είναι πως μέσα σε δέκα μέρες η Αττική έχει σημειώσει ρεκόρ κρουσμάτων τα οποία τρεις φορές υπερέβησαν τα 200.
Ο αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στην Αττική
15/09:197
16/09:174
17/09:212
18/09:164
19/09:99
20/09:89
21/09:174
22/09:210
23/09:194
24/09:213
Την ίδια ώρα τα περισσότερα κρούσματα στην πρωτεύουσα εντοπίζονται στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ.
Από την άλλη πλευρά στο επίκεντρο της κυβέρνησης βρίσκεται ξανά η προστασία των ευπαθών ομάδων με αποτέλεσμα η χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους να είναι πλέον απαραίτητη και στους εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα δύο τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι στην Αττική, καθώς πλέον SOS εκπέμπουν και οι ΜΕΘ, οι οποίες πιέζονται όσο τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι το «κόκκινο».
Οχι σε lockdown
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη χρονική στιγμή η χώρα απομακρύνεται οριστικά από ένα γενικό lockdown.
Αυτό άλλωστε κατέστησε σαφές χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας όμως πως η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την περιορισμό της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικές κινήσεις, όπως ένα lockdown, σε αυτή τη φάση και οι λόγοι είναι τρεις:
Πρώτον, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 300 την ημέρα. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τα 50 κρούσματα την ημέρα που είχαν οδηγήσει την άνοιξη σε lockdown, αλλά σταθερός, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να ευελπιστούν ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την πίεση.
Δεύτερον, διότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας και το όπλο του lockdown ενδέχεται να χρειαστεί αργότερα.
Και τρίτον, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε ένα νέο οριζόντιο, έστω τοπικό στην Αττική, lock down. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του δεν έκρυψε άλλωστε ότι η καραντίνα της άνοιξης είχε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν και βεβαίως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρώτη φάση της καραντίνας.
Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κοροναϊός δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα της πανδημίας, ζητώντας «νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Πρόβλεψη για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε
Προειδοποίηση προκειμένου να τιθασευτούν οι αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού αλλιώς «η σημερινή κατάσταση θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση» έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Αν δεν τιθασευτεί η εξάπλωση θα βρεθούμε σε καταστάσεις τραγικές και πρέπει να τις γλιτώσουμε πάσει θυσία. Είναι η τελευταία ευκαιρία να τιθασεύσουμε με απλά μέτρα την κυκλοφορία του ιού» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος έχει εξελιχθεί στον φονικότερο μήνα «καθώς έχει ξεπεράσει και τον Απρίλιο».
«Και ακόμα είμαστε πρακτικά στο τέλος του καλοκαιριού και έχουμε μπροστά μας μια δυσκολότερη περίοδο στο φθινόπωρο και το χειμώνα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Αν δεν τιθασευτούν οι αριθμοί θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μέτρα γιατί αν δεν γίνει αυτό θα δούμε αριθμούς που δεν διανοούμαστε» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο και για «πολύ περισσότερα από 1000» κρούσματα».
«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν εικόνες που η σημερινή κατάσταση θα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση» υπογράμμισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «δεν εξετάζουμε να κλείσουν τα σχολεία».
Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για περεταίρω μέτρα
Από την πλευρά της η Αναστασία Κοτανίδου μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων.
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας έκανε λόγο πως «δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περαιτέρω μέτρα» ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown παρέπεμψε στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε.
Παράλληλα, τόνισε, πως «αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία».
40 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική
Σε ότι αφορά στα κρεβάτια των ΜΕΘ, είπε, ότι υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.
«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19. Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κοροναϊό. Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στο μισό. Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.
Για το εμβόλιο είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για κάτι που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της κλινικής φάσης 3. Ας περιμένουμε τις μελέτες», ενώ αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του ιού.
«Η άσχημη εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην μεγαλύτερη ηλικία των ασθενών και στα υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από το 80% που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα» επισήμανε.
«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν να υπάρχει κάποιος ιός που μπορεί να ξανά κάνει πανδημία. Να μην αγκαλιάζουμε και φιλάμε όποιον έχει σύμπτωμα, να κρατάμε αποστάσεις και αυτός ενδεχομένως να φορά μάσκα» υπογράμμισε.