Τα πρώτα 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ έρχονται σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για να ενισχύσουν το συγκοινωνιακό έργο της ΟΣΥ. Πρόκειται για αστικά λεωφορεία των περιφερειακών ΚΤΕΛ, που μπορούν να διατεθούν άμεσα μέσω των ΚΤΕΛ Αττικής. Με στόχο να υπάρξει πιο γρήγορη αποσυμφόρηση των ΜΜΜ της πρωτεύουσας, στα οποία εν μέσω της πανδημικής κρίσης παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, το χρονοδιάγραμμα της «άφιξης» των οχημάτων επιταχύνθηκε, μετά από εντατικές προσπάθειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη σύσκεψη που είχε με τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, προέβλεπε ότι στις αρχές του 2021 θα έχουν τεθεί σε κυκλοφορία 500 επιπλέον λεωφορεία στην Αθήνα, εκ των οποίων τα 300 μέσω leasing και τα 200 μέσω σύμβασης με τα ΚΤΕΛ.

Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στις αστικές συγκοινωνίες, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα της πρωτεύουσας, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στο αποψινό του διάγγελμα, τα 100 από τα συνολικά 200 λεωφορεία της συμφωνίας με τα ΚΤΕΛ θα έρθουν νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και συγκεκριμένα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ περιλαμβάνει μάλιστα και συνολικά 550 οδηγούς, που θα ενισχύσουν το δυναμικό των αστικών συγκοινωνιών, πλέον των 655 άμεσων προσλήψεων στους συγκοινωνιακούς φορείς.

Τα υπόλοιπα 100 οχήματα θα δρομολογηθούν ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για τη μίσθωση 300 λεωφορείων για 3 έτη, με πρόβλεψη για ένα ακόμη, θα έρθουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Αύξηση 53% στον στόλο της ΟΣΥ από τον Ιούλιο του 2019

Αναλυτικά, από τα 850 οχήματα που έβγαιναν στους δρόμους της Αθήνας τον Ιούλιο του 2019, σήμερα, με καλύτερη συντήρηση, έχουν φτάσει τα 1.100, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξεως του 30%. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, θα φτάσουν μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ τα 1.300 ανεβάζοντας το ποσοστό της αύξησης στο συνολικά 53% από τον Ιούλιο του 2019.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα προστεθούν σταδιακά με leasing άλλα 300, σύνολο 1.600 εκτοξεύοντας την αύξηση στο 89%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να «τρέξει» πιο γρήγορα και η παραλαβή των 300 λεωφορείων με leasing ως το τέλος του χρόνου.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν άμεση ενίσχυση του στόλου της Αττικής, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους. Όπως υπενθυμίζεται όμως από τους ειδικούς, το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, παραμένει η χρήση  της μάσκας.