Στην Ελλάδα μάς απασχολούν πολύ τα αυτονόητα. Οι πολιτικοί μας υπερ-νομοθετούν σε τομείς που δεν αποτελούν πραγματικά προβλήματα και μάλλον αδιαφορούν για εκείνα που αποτελούν πραγματικά προβλήματα.
Στην Αυστρία πάλι τα προβλήματα είναι διαφορετικά. Οι αλλαγές είναι σπανιότατες. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας απολαμβάνει 100ετούς ήρεμης ζωής χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Ένα βήμα μπροστά από τους άλλους
Ένα από τα μεγαλύτερα σκαμπανεβάσματα που περιμένει όμως τις οικονομίες όλων σχεδόν των χωρών του πλανήτη και σίγουρα την αγορά εργασίας της Αυστρίας και της Ελλάδας, είναι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τα επαγγέλματα που πρόκειται να καταργηθούν. Τα εκπαιδευτικά συστήματα που προετοιμάζονται γι’ αυτή την αλλαγή θα βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τα άλλα.
Οι Financial Times έριξαν πρόσφατα το φως των δημοσιογραφικών προβολών τους στον επιχειρηματία Αλί Μαxλότζι και τα σχέδιά του. Τι κάνει και είναι ξεχωριστός; Επιχειρεί να προετοιμάσει τη νέα γενιά των Αυστριακών για δουλειές που… δεν υπάρχουν.
Η εταιρεία που ίδρυσε πριν από οκτώ χρόνια, η Watchado, βοηθάει όσους αναζητούν δουλειά να έρθουν σε επαφή με εταιρείες και ενημερώνει τους νέους για καριέρες για τις οποίες πιθανότατα δεν έχουν ακούσει τίποτα στο σχολείο τους.
«Το 65% των παιδιών που μπαίνουν στο δημοτικό σήμερα θα ασκούν επαγγέλματα που ακόμα δεν υπάρχουν».
Ο ίδιος προέρχεται από μεγάλη εκπαιδευτική οικογένεια. Πρώην δάσκαλος που έφτασε στην Αυστρία πρόσφυγας από το Ιράν, 35 χρόνια πριν, έστησε την εταιρεία του βασισμένος στις εμπειρίες του.
Μάλιστα, πριν αφοσιωθεί στις start-up επιχειρήσεις, είχε κάνει πάνω από 40 δουλειές: καθαριστής, συντονιστής έργου σε τεχνολογική επιχείρηση, καθηγητής σε λύκειο. Τι λέει ο ίδιος; «Το 65% των παιδιών που μπαίνουν στο δημοτικό σήμερα θα ασκούν επαγγέλματα που ακόμα δεν υπάρχουν»…
Η νέα του εταιρεία, η FutureOne, λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων, μαθητών και δασκάλων για τη δημιουργία προγραμμάτων συνεργασίας σε ένα μέλλον με περισσότερο ψηφιακό προσανατολισμό.
Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αυστρίας ήταν το 7ο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα «προσαρμόζεται στην παγκόσμια ψηφιοποίηση με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι αντίστοιχες χώρες».
Αυτό συμβαίνει πιθανότατα λόγω ασυμφωνίας μεταξύ επαγγελμάτων και των τεχνολογικών ικανοτήτων. Έτσι, μεγάλες επιχειρήσεις συνεργάζονται με πανεπιστήμια για να βελτιώσουν τα προσόντα της νέας γενιάς εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες.
Η Ελλάδα
Στην Ελλάδα το θέμα δεν μας έχει πολυαπασχολήσει. Ένα βήμα μπροστά ωστόσο, βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Ιδρύματος, που έχει εντοπίσει ανάγκες και προσπαθεί να προσφέρει λύσεις. Πρόσφατα δε, διοργάνωσε το πρώτο πρόγραμμα Train-the-Trainers για λογαριασμό της πρωτοβουλίας entreTime της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα ήθελαν μέσα από τα μαθήματά τους σε οποιοδήποτε τομέα σπουδών, να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες και έναν ανοικτό τρόπο σκέψης. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προγράμματος στην επιχειρηματικότητα, ωστόσο η πρωτοβουλία στοχεύει στα συστήματα εκπαίδευσης όλης της Ευρώπης και σε όλα τα επίπεδα τους τα επόμενα χρόνια.
Έχει ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς: Έχουν παραγγείλει στην Ελλάδα δημόσιοι φορείς ή αρμόδια υπουργεία έρευνες για τα επαγγέλματα που οδεύουν προς το… τέλος τους ώστε να εισηγηθούν αλλαγές για τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ τους; Ξέρουν οι νέοι και οι νέες μας σήμερα ποιοι δρόμοι στην επαγγελματική τους ζωή θα έχουν μέλλον και ποιοι όχι; Θα ήταν ευχάριστο, αν κάποιος απαντούσε: Ναι!
Επαγγέλματα προς εξαφάνιση
Για παράδειγμα, γραμματείς, οδηγοί μεγάλων φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων, νομικοί γραμματείς, δημοτικοί αστυνομικοί, ταμίες σε τράπεζες, τις επόμενες δεκαετίες πιθανώς δεν θα υπάρχουν…
Στην Αυστρία, ο Αχλί Μαχλότζι λέει ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας παραμένει ίδιο τα τελευταία 100 χρόνια, διδάσκοντας στους μαθητές πράγματα που δεν θα τους δώσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για τις καριέρες που θα ξεκινήσουν».
Όπως αναφέρει, ένας επιπρόσθετος παράγοντας που θα επηρεάσει τα νέα επαγγέλματα είναι η αυξημένη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των χωρών μεγάλου αριθμού μεταναστών.
«Επιζητούμε τη διαφορετικότητα όχι μόνο ως προς το φύλο αλλά και την εθνικότητα. Είναι πάντα καλό, να έχεις μεγαλώσει μέσα σε μία διαφορετική κουλτούρα, γιατί δημιουργεί νέες ιδέες, νέους τρόπους εργασίας» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Mondi, της μεγαλύτερης εταιρείας χάρτινων συσκευασίων στον κόσμο.
Με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει στην παγκόσμια οικονομία ο κορωνοϊός ο Μαχλότζι πιστεύει ότι το να αποκτήσουν οι νέοι τεχνικές δεξιότητες και προσαρμοστικότητα είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Προσθέτει πως «οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι δυνατόν να επιτευχθούν στον μέλλον αν βρούμε τον σωστό τρόπο να τις εξηγήσουμε και να πείσουμε τον λαό μας γι’ αυτές».
Και εμείς;