Την ασφυκτική πίεση που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας περιγράφουν έξι κορυφαίοι επιστήμονες – διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων σε επιστολή τους προς τη διοίκηση ζητώντας άμεσα λύση.
Αναλυτικό ρεπορτάζ και λεπτομέρειες στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης που κυκλοφορούν στα περίπερα .
Η επιστολή:
Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2020
Κύριε Διοικητά,
Συναντηθήκαμε χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι πέντε υπογράφοντες Διευθυντές των Ιατρικών Τομέων του Νοσοκομείου με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία μας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Διευθυντής κ Βασίλης Παπασταμόπουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος Διευθυντής κ Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα χαρακτηριστικά της πίεσης που δέχεται το Νοσοκομείο είναι διαφορετικά από εκείνα της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου. Οι κύριες διαφορές αφορούν την ηλικία, το κοινωνικό και το εθνολογικό προφίλ των ασθενών, την επίπτωση στο Νοσοκομείο και το σύστημα υγείας γενικότερα ασυμπτωματικών φορέων που είτε ήδη νοσηλεύονται για άλλη αιτία ή προσέρχονται ως χρονίως πάσχοντες στα Εξωτερικά Τακτικά Ιατρεία, την ένταση της προσοχής για την πιθανή εντόπιση εξωγενούς επιμόλυνσης του προσωπικού, κά. Πρόσθετη επιβάρυνση αποτελούν η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που δημιούργησε το lockdown προς τακτικούς ασθενείς και συνήθεις παραπομπές , παρά την υπερεργασία κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά σε περιστατικά των κέντρων και των μονάδων αναφοράς του Νοσοκομείου που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.
Σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι η προσέλευση των ασθενών COVID-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική.
Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο Νοσοκομείο μας και στο ΕΣΥ γενικότερα, λόγω του κεντρικού ρόλου και της σημαντικής συμβολής μας στο μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ομόφωνα προτείνουμε.
• Την λειτουργία καταλυμάτων που θα στεγάσουν προσωρινά ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχουν στέγη ή διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση.
• Την αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ειδικών μονάδων, ώστε να καταστεί δυνατό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ψευδώς αρνητικές εξετάσεις και να διαφεύγουν μόνον οι ακραίες περιπτώσεις φορέων στην επωαστική περίοδο.
• Την διάθεση μεταφραστών γλωσσών που ομιλούν οι πολυπληθέστερες ομάδες των μεταναστών .
• Την άμεση αποφόρτιση του Νοσοκομείου από ασθενείς COVID-19 σε απλή νοσηλεία, με διακομιδή σε άλλα ιδρύματα.
• Τον σαφή προσδιορισμό, υπό τις παρούσες συνθήκες, του αριθμού κλινών ΜΕΘ και κλινών θαλάμου που θα διατίθενται για ασθενείς με COVID-19. Η διαθεσιμότητα θα αυξάνεται μόνον σε συνθήκες υπερπλήρωσης και των άλλων διαθέσιμων δομών στην Αττική, που απευχόμαστε.
• Την ισόρροπη στελέχωση και την ανάπτυξη των Τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες και όχι μόνον τις συγκυριακές.
• Τέλος, αλλά πρωτίστως , επειδή η εμπειρία μας προοιωνίζει τα σημεία αντοχής και των άλλων Νοσοκομείων που από κοινού συνδράμουμε στη μάχη κατά της πανδημίας, παρακαλούμε διαβιβάστε την έκκλησή μας για την έγκαιρη λήψη ακόμη πιο δραστικών μέτρων Δημόσιας Υγείας και την αυστηρή επιτήρησή τους.
Κύριε Διοικητά,
Στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας «Ο Ευαγγελισμός» συνέδραμε με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών από κάθε άλλο ίδρυμα και με πρωτοποριακό τρόπο οργάνωσης των κλινικών COVID-19. Είμαστε όλοι περήφανοι για την έκβαση που αποτυπώθηκε στην ελάχιστη θνητότητα, την επιτυχή έκβαση των νοσηλειών και τη μηδενική εσωτερική διασπορά του κορωνοϊού.
Είμαστε διαθέσιμοι και πάλι να συνδράμουμε και πέραν των δυνατοτήτων μας, έχοντας ως μόνο όριο την αρχή «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν», η οποία μας ώθησε να καταθέσουμε το παρόν κείμενο.
Σπύρος Ζακυνθινός , Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας
Ιωάννης Δατσέρης, Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα
Γεράσιμος Μάντζαρης, Διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τομέα
Στέλιος Τσαγκαράκης, Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα
Στέφανος Στεφανάκης, Διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τομέα
Γεώργιος Χαρκιολάκης , Διευθυντής του Β’ Χειρουργικού Τομέα
Βασίλης Παπασταμόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων
Κοιν: Επιστημονικό Συμβούλιο
Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
Σωματείο Εργαζομένων