Πολλά έχουν αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο, τις τελευταίες 20 ημέρες όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και κυρίως στην επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου -πριν ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία και πριν ανακοινωθούν όλα αυτά τα μέτρα για μάσκες σε πλατείες και «λουκέτο» σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις – μιλούσαμε για κρούσματα τα οποία υπερβαίνανε τον «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων.
Έκρηξη κρουσμάτων
Είκοσι μέρες μετά όχι μόνο αυτό το όριο ανήκει στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουμε περάσει και το φράγμα των 300 και 400 κρουσμάτων την ημέρα.
Βέβαια το πιο ανησυχητικό απ΄όλα είναι η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων.
Μέσα σε είκοσι μέρες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των διασωληνωμένων καθώς από 38 πλέον έχουμε 77 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα μεγάλη αλλαγή έχει γίνει και στην ημερήσια ανακοίνωση των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας.
Από την αρχή του μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους 85 άτομα, καθώς από 271 που ήταν οι νεκροί πλέον έχουν εκτοξευθεί στους 356.
Κι ενώ την 1η Σεπτεμβρίου μιλούσαμε για θλιβερή πρωτιά στην Αττική με 97 κρούσματα, ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί.
Μάλιστα οι αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην Αττική χτες (210), αποτελεί τον αριθμό που είχε συνολικά η χώρα σε κρούσματα πριν είκοσι μέρες.
Ωστόσο αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα μόνα που προκαλούν ανησυχία.
Μέσα στον μήνα που διανύουμε η χώρα μας έσπασε το «φράγμα» τόσο των 300 όσο και των 400 ημερήσιων κρουσμάτων.
Και μπορεί ο αριθμός-ρεκόρ μέχρι στιγμής των 453 κρουσμάτων να δικαιολογούνταν από τα 184 σε πρόσφυγες στη Λέσβο, όμως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν… σταθεροποιηθεί σε αριθμούς πάνω από 300.
Τι πήγε στραβά στην Αττική
Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Αττική όλο και χειροτερεύει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά από τα συνολικά κρούσματα εντοπίζονται στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ.
Από την άλλη πλευρά στο επίκεντρο της κυβέρνησης βρίσκεται ξανά η προστασία των ευπαθών ομάδων με αποτέλεσμα η χρήση μάσκας στους ηλικιωμένους να είναι πλέον απαραίτητη και στους εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά τα δύο τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι στην Αττική, καθώς πλέον SOS εκπέμπουν και οι ΜΕΘ.
Σε οριακό σημείο η ΜΕΘ
Στοιχεία για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Η πρόεδρος τόνισε πως έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19.
Πρόσθεσε ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», σημείωσε.
Κραυγή αγωνίας από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας
Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει ότι την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνέταξαν επιστολή μετά από συνάντησή τους στην οποία καταγράφουν την αγωνία τους.
Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».
Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».
Αυξάνονται οι κλίνες Covid στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Την αγωνία τους εξέφρασαν χθες και οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κοροναϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση, ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα, και συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του Λεκανοπεδίου.
Ειδικοί: Γιατί έχει σημάνει συναγερμός στην Αττική – 7 λόγοι
Την ίδια ώρα στα «κακά» δεδομένα για την επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.
Ο λοιμωξιολόγος μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για την άκρως ανησυχητική πορεία του κοροναϊού στην Αττική καθώς και για το ενδεχόμενο lockdown.
Ο κ. Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown» προσέθεσε, εξηγώντας πως αντί να συζητούμε για το lockdown θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ.
Σε εκείνο το σημείο επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».
Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:
- αύξηση κρουσμάτων
- θάνατοι
- εισαγωγές στα νοσοκομεία
- διασωληνώσεις
- κάλυψη κλινών ΜΕΘ
- ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
- δείκτης R
«Ολα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη R, ο Νίκος Σύψας είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1 και πως στην Αττική είναι ίσως λίγο πάνω από το 1 «με ανοδική τάση».
Σύψας: Οι μετανάστες είναι ευπαθής ομάδα
Ο καθηγητής αμέσως μετά ερωτήθηκε για την εισαγγελική απόφαση για τη διακίνηση fake news για τον κορωνοϊό και είπε ότι το βασικό σήμερα είναι «να προφυλάξουμε τις ζωές μας και την υγεία των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Παραχωρούμε, όπως τον Μάρτιο που ουσιαστικά “φυλακιστήκαμε”, ένα κομμάτι από τις ατομικές μας ελευθερίες, συνειδητά».
Για το ενδεχόμενο lockdown o Νίκος Σύψας είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι οριζόντιο ή αν είναι τεχνικά δυνατό να γίνει απομόνωση ενός ή δυο δήμων στην Αττική, καθώς όλοι επικοινωνούν μεταξύ τους και το κέντρο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοιημένες περιοχές της Ευρώπης. […] Δεν χρειάζεται πανικός, αν αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν θα γίνει lockdown. Ομως πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Καταλήγοντας ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εστίες υπερμετάδοσης στο κέντρο και τις αναφορές που έχουν γίνει στους μετανάστες:
«Οι μετανάστες, εκείνοι που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα σε ένα σπίτι με 10 ή 20 άτομα, είναι ευπαθής ομάδα. Εκεί βρίσκει χώρο ο ιός και εξαπλώνεται. Δεν φταίνε οι μετανάστες για αυτό. […] Οι εστίες αυτές στο κέντρο αποδίδονται επίσης στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και, σε μικρότερο βαθμό, στο άνοιγμα των σχολείων».