Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για μια ακόμα μέρα η Αττική, η οποία και πάλι αναδείχτηκε αρνητική πρωταθλήτρια στα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού. Η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Το νέο lockdown βρίσκεται προ των πυλών, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κρίνουν την απόφαση για επιβολή του.
Αναφορικά με το αν οδεύουμε σε δεύτερο lockdown, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας παν. Πατρών – μέλος επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό. Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας».
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων» συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.
«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» πρόσθεσε.
Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε ήδη πάρει το μέτρο της μάσκας παντού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μάσκα παντού. Παντού σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν ερχόμαστε σε απόσταση με άλλους μικρότερη των δύο μέτρων. Ίσως το μάσκα σε όλους βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η μάσκα. Δεν το έχουμε εισηγηθεί το μάσκα παντού με τα δεδομένα που έχουμε».
Σύψας: Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, διευκρίνισε πως στην επιτροπή των ειδικών «δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown» στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού.
Στη συνέχεια, εξήγησε πως «ο «κόκκινος συναγερμός» δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν».
«Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες» πρόσθεσε ο ειδικός, ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του πως «δεν θα πάμε προς το «κόκκινο» αλλά προς το «κίτρινο»».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση, ωστόσο: «δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο ειδικός επεσήμανε πως υπάρχει μια μελέτη που έδειξε πως η καθολική χρήση μάσκας, κάνει την επιδημία να υποχωρεί ταχύτατα μέσα σε 10 μέρες, όμως, όπως τόνισε: «είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα».
Ακόμη, δήλωσε πως δεν τάσσεται υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες, όμως θέλει να τους πείσει να φοράνε τη μάσκα «περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους».
«Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες» κατέληξε ο ειδικός.
Έντονη ανησυχία στις «κόκκινες» περιοχές
Στην κυβέρνηση ξορκίζουν ένα νέο lock down στην Αττική ωστόσο αν ο ιός εξακολουθήσει την ξέφρενη πορεία του κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Το σίγουρο είναι ότι όπως αποκάλυψε χθες μετά από ερώτηση του MEGA ο Νίκος Χαρδαλιάς το επόμενο βήμα θα είναι η μάσκα παντού και τα sms για τους άνω των 65.
Ο φόβος έχει κυριεύσει τους κατοίκους στις 7 κόκκινες περιοχές της Αττικής με τους πολίτες να λένε ότι προτιμούν κι άλλες ημέρες απομόνωσης παρά μια ημέρα στο νοσοκομείο. Άλλοι πάλι βγαίνουν έξω μόνο για περπάτημα.
Η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, διατηρώντας την ανησυχία των ειδικών στα ύψη. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Εξ αυτών 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα 43 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας προστίθενται 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 46 εισαγόμενα κρούσματα.
Έτσι, από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 32 συνδέονται με τα ΚΥΤ στη Λέσβο (Καρά Τεπέ) και στη Σάμο.
Φυσικά η Αττική «φλέγεται» για μια ακόμα ημέρα, μετρώντας 194 κρούσματα, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται τα Τρίκαλα, τα οποία μετρούν 13 κρούσματα. Δέκα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε αναλυτικά:
- 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσα
- 2 κρούσματα στην Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 16.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, 2.696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.