Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά ξεκίνησαν και πάλι τρείς προβολές με θέμα την κλιματική αλλαγή στην μοναδική αναβαθμισμένη σφαίρα 5 μέτρων του Κέντρου ΓΑΙΑ. Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται έντονα ορατές και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, οι προβολές με γενικό τίτλο «Φύση και άνθρωπος στον πλανήτη Γη», που φιλοξενούνται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, μοιάζουν να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
«Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος για την κλιματική αλλαγή θέλαμε να προβάλουμε κάτι σχετικό και σύγχρονο», αναφέρει η Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού τμήματος του κέντρου ΓΑΙΑ. Το υπό υλοποίηση πρόγραμμα της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει προβολές που απαρτίζονται αυτό το διάστημα από τρία βίντεο, τα οποία προβάλλονται συνεχόμενα, είναι μεταγλωττισμένα στην ελληνική γλώσσα από τους υπεύθυνους του μουσείου και διαρκούν συνολικά 18.30 λεπτά. Οι προβολές αυτές κινούνται γύρω από τον άξονα της κλιματικής αλλαγής και έχουν τίτλο «ακραία καιρικά φαινόμενα», «τα πάντα ρει» και «#TeamOcean». Οι προβολές Στο πρώτο βίντεο πρωταγωνιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου παρέχονται πληροφορίες σχετικά με αυτά και τις επιπτώσεις τους σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει. Το δεύτερο, παίρνοντας έναυσμα από τον Ηράκλειτο και την φράση «τα πάντα ρει» αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τις αλλαγές που συμβαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αλλά και να στηλιτεύσει την ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία επιταχύνει τις αλλαγές και τους κινδύνους για τον πλανήτη. Τέλος, στην τελευταία προβολή ο θεατής κάνει βουτιά στα άδυτα των ωκεανών κι ενημερώνεται για τις προκλήσεις που αυτοί αντιμετωπίζουν.
Τα τρία βίντεο προβάλλονται στην διαμέτρου 5 μέτρων σφαίρα του κέντρου ΓΑΙΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, και το περιεχόμενό τους έχει αντληθεί από τα δεδομένα της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία με το πρόγραμμα «Science on a Sphere». Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως οι προβολές αυτές ξεκίνησαν τον Ιούνιο στα Αγγλικά κι έπειτα μεταγλωττίστηκαν στα ελληνικά. « Τα βίντεο αυτά περιέχουν χάρτες και στατιστικές τα οποία βοηθούν το κοινό να εμβαθύνει τις γνώσεις του και να καταλάβει τί πραγματικά συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η κα Παπαβλασοπούλου « το περιεχόμενο είναι οικολογικό και ο στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι τα καταστροφικά λάθη που κάνουμε».
Μία « συγκινητική» προσέλευση Παρά τις όποιες δυσκολίες, η προσέλευση στο πρόγραμμα προβολών ήταν μεγάλη με άτομα όλων των ηλικιών να επισκέπτονται το μουσείο και τη σφαίρα του Κέντρου ΓΑΙΑ. « Η αλήθεια είναι πως στις ώρες των προβολών εξαντλούσαμε και τις 25 θέσεις», μας είπε ο Γιάννης Μαρνέλης, υπεύθυνος εθελοντικών πόρων του μουσείου. « Πριν ανοίξουν τα σχολεία, αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες, η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή. Τα Σαββατοκύριακα θα την χαρακτήριζα “συγκινητική”, ακριβώς γιατί δεν το περιμέναμε». Σχετικά με την διαχείριση της μεγάλης επισκεψιμότητας εν μέσω πανδημίας η κα Παπαβλασοπούλου αναφέρει «σίγουρα το περιβάλλον είναι προστατευμένο παρόλο που είναι κλειστός χώρος», ενώ ο κ. Μαρνέλης συμπληρώνει « οι κανόνες τηρούνται απόλυτα με το προσωπικό να είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή τους. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 σημεία με αντισηπτικά, αυτοκόλλητα στο έδαφος για την τήρηση των αποστάσεων, γάντια όταν ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με εφαρμογές που διαθέτουν υπολογιστή, υπάρχουν ακόμη και μάσκες για αυτούς που δεν έχουν». Οι τρείς προβολές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του κέντρου ΓΑΙΑ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2021 και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του προγράμματος, που προβλέπεται να κάνει εγκαίνια από την νέα χρονιά, θα είναι περιβαλλοντικό με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Η έκθεση του 2021 Η νέα μόνιμη έκθεση του κέντρου ΓΑΙΑ πρόκειται να ανακαινιστεί εντός του 2021 με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα να περιλαμβάνει 6 προβολές, προβολές στο Dome (θόλος) και άλλα διαδραστικά προγράμματα. « Δυστυχώς μας πρόλαβε ο Covid» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρνέλης,.
« Οι συγκεκριμένες προβολές θα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης δουλειάς με προγράμματα τα οποία προέβλεπαν τρισδιάστατα βίντεο στο Dome» , ενώ συνεχίζει λέγοντας « το Dome δυστυχώς είναι αδύνατο να λειτουργήσει προς το παρόν λόγω της μικρής χωρητικότητας της αίθουσας». « Ελπίζουμε ότι από το ’21 που θα λειτουργήσει η έκθεση κανονικά, η σφαίρα, το Dome και όλα τα άλλα προγράμματα να είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες» συμπληρώνει η κα Παπαβλασοπούλου « στην ολοκληρωμένη έκθεση μάλιστα προετοιμάζουμε πράγματα πιο “ελληνικά”, καθώς εξαιτίας της αμερικανικής προέλευσης των βίντεο μπορεί σε κάποιους το όλο φαινόμενο να μοιάζει κάπως μακρινό. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κλιματική αλλαγή δεν κάνει εξαιρέσεις και μας αφορά όλους άμεσα». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και οι ώρες που θα προβάλλονται είναι οι εξής: 11.30 , 12.30 , 13.30 Για περισσότερες πληροφορίες στο :https://www.gnhm.gr/