Yπερκορεσμένες εντατικές, έλλειψη κλινών, τεχνογνωσίας και προσωπικού που να έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία σοβαρών περιστατικών, έχουν φέρει στα όριά του νοσοκομείο της πόλης Ναχαρίγια στη δυτική Γαλιλαία του Ισραήλ.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φροντίζουμε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία, από τη στιγμή που μπορούμε να τους μεταφέρουμε στο κέντρο της χώρας», δηλώνει στην εφημερίδα Haaretz ο διευθυντής του νοσοκομείου καθηγητής Μασάντ Μπαρχούμ.
Σήμερα το νοσοκομείο κατόπιν εντολής του, είναι το πρώτο που «διώχνει» ασθενείς με κορωνοϊό, κυρίως εξαιτίας της απειρίας του προσωπικού αλλά και για το γεγονός ότι έχει αγγίξει σχεδόν τα όρια των δυνατοτήτων του.
Σύμφωνα με τον Μπαρχούμ, ο αριθμός των ασθενών στους θαλάμους φροντίδας κορωνοϊού αλλάζει συχνά, αλλά «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν κατακόρυφα, με μεγάλο ποσοστό να είναι σε σοβαρή κατάσταση».
Γεμίζουν οι εντατικές
Πριν από λίγες ημέρες, διευθυντές νοσοκομείων στη χώρα πραγματοποίησαν έκτακτη ενημέρωση Τύπου για να προειδοποιήσουν τον κόσμο ότι τα κρεβάτια στις εντατικές έχουν γεμίσει. Τα τελευταία χρόνια, έγιναν επενδύσεις σε νοσοκομεία, υποδομές, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό, όμως και πάλι οι ελλείψεις -στις αραβικές επί το πλείστον πόλεις- είναι μεγάλες. Ό, τι έγινε δε μπορεί να καλύψει τα κενά δεκαετιών.
Ισραηλινοί γιατροί θεωρούν ότι ο χειμώνας θα είναι σκληρός και αναφέρουν ότι τα νέα περιστατικά θα είναι πιο σοβαρά από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό μόλυνσης στους νέους κάτω των 20 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά, έχοντας φθάσει στο ένα τρίτο του συνόλου των περιπτώσεων.
Καθώς η χώρα καταγράφει χιλιάδες κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση επέβαλε εθνικό lockdown, με το Ισραήλ να γίνεται η πρώτη χώρα που κλείνει την οικονομία του για δεύτερη φορά. Ο καθηγητής Μπαρχούμ παρόλα αυτά παραμένει αισιόδοξος, προβλέποντας ότι η κατάσταση σε ένα μήνα θα έχει καλυτερέψει: «Το lockdown δεν είναι θεραπεία, αλλά ένα πικρό φάρμακο που πρέπει να πάρουμε για να υπάρξει θεραπεία μετά. Το ζήτημα είναι να βγούμε από αυτό με μια ακλόνητη στρατηγική και να είμαστε ξεκάθαροι με τον κόσμο.
«Ελλειψη τουρισμού, έλλειψη ζωής»
Σαράντα χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά στην παλιά πόλη της Ναζαρέτ, αφίσες πάνω σε κλειστές βιτρίνες αναγράφουν τις λέξεις «έλλειψη τουρισμού, έλλειψη ζωής». Η μεγαλύτερη αραβική πόλη του Ισραήλ που αποτελεί πόλο προσκυνήματος για τους χριστιανούς όλου του κόσμου, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Πλέον δεν υπάρχουν επισκέπτες και η τοπική οικονομία που εξαρτάται από τον θρησκευτικό τουρισμό έχει καταρρεύσει.
Μεταξύ όσων έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Παλαιστίνιοι πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται πως οι πόλεις τους δεν έχουν λάβει την παραμικρή βοήθεια σε αντίθεση με άλλα τουριστικά κέντρα και καταγγέλλουν πολιτική διακρίσεων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα και η πόλη της Τιβεριάδας στη Θάλασσα της Γαλιλαίας έλαβαν ως κρατική ενίσχυση περί τα 15 εκατομμύρια έκαστη τον περασμένο Ιούνιο. Όμως ο δήμος της Ναζαρέτ δεν έχει δει ακόμη ούτε μισό ευρώ με την ανεργία στην πόλη να ξεπερνά το 40% στην έξαρση της κρίσης. Σήμερα έπεσε μεν στο 28% αλλά βρίσκεται κατά επτά μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Όπως αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη αφήνοντας περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Από τα μέσα Μαρτίου οι αριθμοί κατέρρευσαν στο μηδέν. Οι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί, την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα στα παλαιστινιακά εδάφη επιδεινώνεται. Η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης Μέι αλ Κίλα ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 611 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ακόμη εννέα θάνατοι από κορωνοϊό.