H Smithfield Food Inc. ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα κέρδη της ήταν κατά 190% αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έπειτα όμως ήρθε η πανδημία και οι κλειστές εγκαταστάσεις συσκευασίας του κρέατος εξελίχθηκαν σε ιδανικό περιβάλλον για την επέκταση του κορωνοϊού.
Τα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζομένους εκτοξεύθηκαν, οδηγώντας σε προσωρινές αναστολές λειτουργίας και δραματική μείωση των εμπορευμάτων στα καταστήματα τροφίμων.
Ύστερα από την κατάρρευση των σόδων που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Smithfield και άλλες εταιρείες ξεκίνησαν να αναζητούν νέες στρατηγικές που δεν θα επέτρεπαν να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.
Η φύση της εργασίας μέσα στις μονάδες των εργοστασίων καθιστούν, για παράδειγμα, την τοποθέτηση διαχωριστικών, μέτρο περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Έτσι,η Smithfield των 42.000 εργαζομένων επέλεξε να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία κατέληξε στην περίπτωση του ιονισμένου ατμού υπεροξειδίου του υδρογόνου από την συσκευή Puradigm της εταιρείας Extreme Microbial Technologies (EMT).
«Αυτό που μας άρεσε σε αυτήν την τεχνολογία είναι ότι αποτελεί μια λύση πρόληψης» δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Smithfield, Χάουαρντ Άντερσον.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, η τεχνολογία Puradigm, βοηθά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού μέσα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, ενώ όπως σημειώνουν, η δράση της δεν είναι «παθητική» όπως άλλες αντίστοιχες συσκευές που απαιτούν ο αέρας να περάσει μέσα από αυτές για να καθαριστεί, αλλά αντίθετα περνάει στην επίθεση.
Η συγκεκριμένη συσκευή έχει μια επικαλυμμένη κηρήθρα που όταν θερμαίνεται από υπεριώδη ακτινοβολία, «τραβάει» υγρασία από τον αέρα και δημιουργεί υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Στη συνέχεια απελευθερώνει στον χώρο σωματίδια που «προσγειώνονται» στις επιφάνειες. Σύμφωνα με την ΕΜΤ, όταν τα σωματίδια έρχονται σε επαφή με παθογόνους οργανισμούς δημιουργείται χημική αντίδραση που τα εξουδετερώνει.
Οι συσκευές της ΕΜΤ έχουν το σε μέγεθος μικρού καλαθιού απορριμάτων γραφείου αλλά για μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις ενσωματώνει την τεχνολογία Puradigm στο σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει 99,7% επιτυχία στη μείωση των επιπέδων μόλυνσης του κορωνοϊού σε ανοξείδωτες επιφάνειες. Πρόκειται όμως για το πρώτο μόνο βήμα στον στόχο της απόλυτης προστασίας των χώρων εργασίας από τον κορωνοϊό καθώς κατά κύριο λόγο ο ιός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων.
«Οι επιφάνειες ευθύνονται μόλις για το 5% των μεταδόσεων. Ίσως και για πολύ λιγότερο», αναφέρει o δρ. Έριν Μπρόμαζ, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, προσθέτοντας «Η τεχνολογία αυτή δεν λειτουργεί τόσο γρήγορα, ούτε διεισδύει σε ένα αερομεταφερόμενο σταγωνίδιο έγκαιρα πριν αυτό πέσει στο πρόσωπο κάποιου ανθρώπου»
Από την άλλη πλευρά πάντως το Puradigm φαίνεται να δρα ήδη αποτελεσματικά σε βακτήρια που πάντα προβλημάτιζαν τις εταιρείες τροφίμων όπως η σαλμονέλα, το E.coli, η λιστέρια αλλά και ο νοροϊός.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να θρωακίσουν τους χώρους εργασίας τους.