Την Τετάρτη η Κομισιόν παρουσιάζει το Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο με στόχο να υπάρχει μια συνεκτική και συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
«Οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα της μόνιμης αλληλεγγύης» τονίζουν πηγές της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η παρούσα προσπάθεια στοχεύει «στη μόνιμη, συνεχή και αποτελεσματική αλληλεγγύη, στην οικοδόμηση ενός συστήματος αλληλεγγύης για συνθήκες κρίσης, απειλής και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα», ενώ σημειώνεται ότι δίνεται μεγάλη σημασία στο να υπάρχει η βεβαιότητα πως το σύστημα θα παράσχει αλληλεγγύη σε όποιο κράτος-μέλος το ζητήσει».
Αναφορικά με τις χώρες του Βίζεγραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), αναφέρεται ότι με βάση το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ώστε να παρέχουν αλληλεγγύη, αλλιώς θα τους επιβληθεί να το κάνουν.
«Δεν θα γίνουν τα λάθη του 2016»
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «βασική φιλοσοφία είναι ότι πρόκειται για κάτι ολιστικό και όχι κάτι αποσπασματικό» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν τα λάθη του 2016».
Το νέο Σχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες με κύριους πυλώνες τη δέσμευση για καλύτερη συνεργασία που σημαίνει καλύτερος έλεγχος των συνόρων, την ισχυρή δόση αξιοπιστίας και τη νομιμοποίηση αιτήματος για αλληλεγγύη.
Το «μάθημα» από τον Έβρο
Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι «ο Έβρος έδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να φυλάει τα σύνορά της».
Σύμφωνα με τις πηγές, «είναι δεδομένη η βούληση της ΕΕ να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά εφικτό».
Πάντως, τονίζεται ότι η γερμανική Προεδρία της ΕΕ, αλλά και εν συνεχεία η πορτογαλική συμβάλλει στην καλή συγκυρία για να είναι επιτυχημένο το σχέδιο της Κομισιόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ