Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως είχε γράψει το «Βήμα της Κυριακής» τα τηλέφωνα στο τρίγωνο Αθήνα – Βερολίνο – Αγκυρα είχαν πάρει «φωτιά» ήδη από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποχωρήσει το «Oruc Reis» και να μπορέσει να αποκατασταθεί ο ελληνοτουρκικός δίαυλος των διερευνητικών επαφών.
Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια τριμερούς τηλεφωνικής επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον διπλωματικό σύμβουλο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, τον Γιαν Χέκερ (έχει αναλάβει τον άτυπο ρόλο του θεματοφύλακα των συμφωνηθέντων), της διπλωματικής συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέσβεως Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Ηδη από το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου είχαν φανεί οι πρώτες θετικές ενδείξεις ότι η Αγκυρα δεν θα ανανέωνε τη NAVTEX για τις έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Oruc Reis» νοτίως του Καστελλορίζου. Η γερμανική διπλωματία, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, άσκησε έντονη πίεση προς την τουρκική πλευρά, έχοντας και τη στήριξη της Ουάσιγκτον και η θετική έκβαση δεν επηρεάστηκε ούτε από ορισμένες παρ’ ολίγον επιπλοκές της τελευταίας στιγμής σε σχέση με την προγραμματισμένη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Μεγίστη για την επέτειο απελευθέρωσης του Καστελλορίζου.