Ο πυρετός των διπλωματικών διεργασιών με ενεργό ρόλο του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον ανεβαίνει ενόψει και των συζητήσεων των 27 της Ευρώπης στο διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής και εν αναμονή του κοινού – επίσημου – σήματος από Αθήνα και Αγκυρα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που διεκόπησαν το 2016, με επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη.
Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα δεν υπήρχαν ως αργά χθες το βράδυ «κλειδωμένα» χρονοδιαγράμματα, ωστόσο εκτιμάται ως καθοριστική για ραγδαίες εξελίξεις η σημερινή τηλεσυζήτηση της Ανγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ισχυρό το σενάριο άμεσης ανακοίνωσης ημερομηνίας για την έναρξη του 61ου κύκλου διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο οποίος δρομολογείται για τα τελευταία 24ωρα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων, κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών» επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και διευκρινίζοντας ότι «το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από τους δύο». Και αυτό με δεδομένα ότι χθες ήταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, το οποίο μετέφερε τελικά το κεφάλαιο «κυρώσεις» στη Σύνοδο των ηγετών, για σήμερα έχει προγραμματιστεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων παρουσία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ και η Αγκυρα, που δεν θέλει να ακούει για κυρώσεις, εντείνει για προφανείς λόγους τη δική της διπλωματική κινητικότητα.
- Ποιες εγγυήσεις θα δώσει ο Ερντογάν στην Μέρκελ
- Ποιο είναι το πλαίσιο κυρώσεων που απαιτεί η Αθήνα
- Τι επιδιώκει η Γερμανία από την επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ που κυκλοφορεί