Την περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία προώθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας τη γνωμοδοτική του έκθεση σχετικά με τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2021.
Αύξηση κονδυλίων για τα Δυτικά Βαλκάνια
Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το Καστελλόριζο, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε τις βασικές αρχές της πρότασής του.
Ως προς την προενταξιακή βοήθεια, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε την επαναφορά της διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυξάνοντας εκεί τη χρηματοδότηση παρά τα ζητήματα που υπάρχουν, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας φρόντισε να εφαρμοστεί η απόφαση του Κοινοβουλίου για περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου αλλά και τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιορίζουμε αυστηρά την όποια βοήθεια μόνο σε μη κρατικούς παράγοντες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που ασπάζονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες,» σταματώντας τη χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως η αγορά σκαφών της Τουρκικής ακτοφυλακής όπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.
Μετά το τραγικό δυστύχημα στον Λίβανο και εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς τις χώρες της νότιας γειτονίας, ενώ δημιουργήθηκε ξεχωριστή γραμμή για την στήριξη της πολιτικής διαδικασίας και της ειρηνικής επίλυσης στη Λιβύη.
«Ως προς την Ανατολική Γειτονία, τόσο για τη Λευκορωσία όσο και για το Αζερμπαϊτζάν ακολουθούμε την ίδια λογική με την Τουρκία: Καμία χρηματοδοτική ενίσχυση σε κρατικούς φορείς, μόνο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας,» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της UNRWA, του προϋπολογισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και των εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων λόγω του κοροναϊου.
Χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου
Επιπλέον, ως προς τη δομή του προϋπολογισμού ο ευρωβουλευτής, από κοινού με όλους τους σκιώδεις εισηγητές και την Επιτροπή Ανάπτυξης αποφάσισαν να την αλλάξουν και να δημιουργήσουν αναλυτικές γραμμές, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο σχετικά με τον καταμερισμού των κονδυλίων ανά χώρες ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές.
Έτσι, «μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε πως θα αξιοποιούνται τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου». Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το απόθεμα που είχε προβλέψει η Επιτροπή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες λόγω και της πανδημίας του COVID-19.