«Έχουμε χώρο! Εκκένωση της Μόριας! Υποδοχή όλων! Κανένας νέος καταυλισμός!». Αυτά ήταν τα κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε εννέα γερμανικές πόλεις, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Ελσίνκι, η Στοκχόλμη, η Λισαβώνα, το Παρίσι, η Βαρσοβία, η Πράγα.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας συμμετείχαν 5.000 άτομα, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός διαδηλωτών απ’ ότι αναμένονταν. Διοργανωτές ήταν περισσότερες από 60 οργανώσεις, από την Ευαγγελική Εκκλησία μέχρι την οργάνωση παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες Pro Asyl, αλλά και το κίνημα των νέων για την προστασία του κλίματος Fridays for Future.
Μιλώντας στη Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του κινήματος για την προστασία των προσφύγων Seebrücke (Θαλάσσια Γέφυρα), Ταρέκ Αλάος, δήλωσε πως το αίτημα των διαδηλωτών είναι να δεχτεί η Γερμανία όλους τους πρόσφυγες από τα πέντε ελληνικά hot spot. «Για όσο διάστημα δεν έχει συμφωνηθεί μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ, η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και να δεχτεί πρόσφυγες στη χώρα. Ο Ταρέκ Αλάος παρέπεμψε στη δέσμευση που έχουν διατυπώσει πάνω από 170 γερμανικοί δήμοι να υποδεχτούν άμεσα πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η προθυμία στη γερμανική κοινωνία είναι μεγάλη, αλλά η γερμανική κυβέρνηση προβάλλει εμπόδια, επεσήμανε ο ίδιος.
Κριτική και έκκληση
Με σκληρά λόγια καυτηρίασε την κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl Γκύντερ Μπούργκχαρντ. «Είναι ντροπιαστικό που σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, χιλιάδες προσφυγόπουλα ζουν στη βρωμιά και την εξαθλίωση», επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση. H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέτυχε, σύμφωνα με τον κ. Μπούργκχαρντ, στο ρόλο του θεματοφύλακα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως «μόνιμα παραβιάζει το δίκαιο και περιφρονεί στοιχειώδη δικαιώματα.» Όπως ακόμη υποστήριξε, οι ελληνικές αρχές αρνούνται σε χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν προστασία μια αξιοπρεπή υποδοχή και πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Τίμα Κούρντι, συγγραφέας και θεία του 3χρονου προσφυγόπουλου Άλαν Κούρτντι, το άψυχο σώμα του οποίου βρέθηκε το 2015 στις ακτές τις Αλικαρνασσού. Όπως δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του μικρού Άλαν Κούρντι η κατάσταση των προσφύγων δεν έχει βελτιωθεί. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας», είπε. «Ανεξάρτητα από που έρχονται – οι άνθρωποι παραμένουν άνθρωποι». Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα λόγια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τόνισε η κ. Κούρντι, κάνοντας έκκληση προς όλους να μη σιωπούν άλλο για το προσφυγικό δράμα.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο