Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται δεκάδες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού ειδικά στα Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη καθώς και στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και την Κηφισιά.
Και παρ΄όλο που σύσσωμοι οι ειδικοί τονίζουν ξανά και ξανά πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι δύσκολη, φαίνεται πως δεν θεωρούν όλοι πως το lockdown είναι μονόδρομος ώστε να μειωθούν τα κρούσματα.
Αρκετοί θεωρούν ότι θα αποφευχθούν τα πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλοι τονίζουν πως πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα καθώς έρχεται ένα δύσκολο δεκαήμερο.
Σε κάθε περίπτωση από σήμερα ξεκίνησε η ισχύς των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα οποία θα εφαρμόζονται για δυο εβδομάδες στην Αττική, προκειμένου να ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.
Πάνω από 1.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα
Την ίδια ώρα στη Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ανησυχητική πρόβλεψη: Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα κάνουμε ξανά τον Δεκέμβριο
Δεν θεωρεί καλή ιδέα την επιβολή ενός γενικευμένου lockdown τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Αν συνεχιστεί η κατάσταση τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1.000 κρούσματα
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός. Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.
Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορoναϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1.000 κρούσματα ημερησίως. «Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε. «Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.
Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας. «Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.
Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνισε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».
Πέτσας: Λίγο πριν το κόκκινο η Αττική – 243 κρούσματα στη Λέσβο
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική έκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο», προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».
Όπως είπε κ. Πέτσας «είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κοροναϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κοροναϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.
Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση για να πάψει η σύγχυση που επικρατεί στους πολίτες είπε ότι αναπτύσσεται μια εφαρμογή από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην οποία θα μπορεί κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να μαθαίνει τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του.
Έρχεται εφαρμογή στα κινητά για τον κοροναϊό
Σημειώνεται πως στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του κοροναϊού προχωρά ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «όλο το τελευταίο διάστημα από τον Αύγουστο και μετά έχουμε λήψη μέτρων για να τιθασευτεί το πρόβλημα. Ενδεχομένως σε ορισμένες περιοχές να υπάρχει σύγχυση. Γι’ αυτό αναπτύσσουμε εφαρμογή σε συνεργασία του ΕΟΔΥ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για κινητά στα οποία με τον ταχυδρομικό κώδικα θα μπορεί να δει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή του».
Εξήγησε ότι η ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής είναι σημαντικό στοιχείο για την αποφυγή της σύγχυσης.
Απηύθυνε, μάλιστα έκκληση για τήρηση των μέτρων από όλους και ειδικά τους νέους ζητώντας τους «να προσέχουν διπλά όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές αλλά και στο σπίτι καθώς πολλά από τα κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά κυρίως από τα παιδιά τους. Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει μεγάλη προσοχή και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον».
Συγκλονίζει νοσηλεύτρια στο Σωτηρία: «Πλέον όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ, δεν βγαίνουν»
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η νοσηλεύτρια στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Σωτηρία, Ειρήνη Μικροβασίλη.
Η κυρία Μικροβασίλη εκτός από νοσηλεύτρια, είναι και υγειονομικός σε ειδικές μονάδες, εκπαιδευμένη στο σχέδιο Ξενοκράτης, ένα πρόγραμμα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιών, Έμπολα και πυρηνικών εκρήξεων.
«Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι», δήλωσε η κυρία Μικροβασίλη και τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό.
Όποιος δεν σέβεται τα μέτρα, δεν σέβεται εμάς
Πέρα από αυτό, όλοι οι νοσηλευτές και γιατροί σε κλινικές COVID είναι αντιμέτωποι και με έναν άλλο εχθρό, όπως είπε, την κοινωνία.
«Όποιος δε σέβεται τα μέτρα, δε σέβεται και το υγειονομικό προσωπικό που δίνει αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για τις ΜΕΘ, λέγοντας πως μέχρι και τον Ιούνιο, πολλοί από τους διασωληνωμένους κατάφερνα και έβγαιναν από τις εντατικές, ωστόσο πλέον «όσοι μπαίνουν δε βγαίνουν», όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί «η μορφή του ιού είναι πιο επιθετική».
Οι ηλικίες στις ΜΕΘ κυμαίνονται μεταξύ 45 και 85 ετών, ενώ δεν έχουν όλοι υποκείμενα νοσήματα.
Για τις μάσκες και όσους αρνούνται να τις χρησιμοποιούν, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ υπάρχει δε θέλω».
Σε καραντίνα η μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Ορους – Οκτώ κρούσματα
Σημειώνεται πως σε καραντίνα τέθηκε ήδη η μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Ορούς μετά τα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν.
Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος καθώς τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη).
Η Ιερά Κοινότητα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των προσκυνητών στον Άθω και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού, οι επισκέπτες υποβάλλονται σε θερμομέτρηση.