Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο εστέφθη με επιτυχία, παρά τις αρχικές ανησυχίες. Για το αποτέλεσμα της επίσκεψης δέχθηκε μάλιστα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν, βλέπετε, παρακινδυνευμένη, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, η επίσκεψη της Προέδρου στο ακριτικό νησί. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε παραμικρή παρενόχληση από τουρκικής πλευράς, ούτε κατά τη μετάβασή της στο Καστελλόριζο, ούτε κατά την επίσκεψή της, με σκάφος του Λιμενικού, στη Ρω αντιμετώπισε κάτι.
Και όλα αυτά, παρότι ο Χουλουσί Ακάρ είχε εγκατασταθεί απέναντι στο Κας και έδειχνε διατεθειμένος να αρχίσει επιθετικό «διάλογο» μαζί της. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι κάτι πήγε να οργανωθεί από την πλευρά του τούρκου υπουργού Αμυνας, αλλά απετράπη εν τη γενέσει του από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία περιπολούσε και δεν άφησε να εξελιχθεί οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε την Πρόεδρο στην ιστορική Μεγίστη. Οπως και να έχει, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε. Η επίσκεψη υπήρξε επιτυχής, όπως φανερώνουν και οι ακατανόητες αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση» την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου στο Καστελλόριζο! Από πότε άραγε αποτελεί πρόκληση η παρουσία ανώτατου πολιτειακού παράγοντα σε τόπο της χώρας του;
Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι η επίσκεψη δεν ήταν εξ αρχής ανέφελη. Υπήρξαν ταλαντεύσεις και ερωτηματικά. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχικώς εκφράσει επιφυλάξεις, αργότερα αντιμετώπισε την επίσκεψη ως ευκαιρία έκθεσης της γείτονος και στο τέλος την αποδέχθηκε ως είχε προετοιμασθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλες πηγές επίσης, που δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι χρειάστηκαν διαμεσολαβήσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων για να μη συμβεί κάτι, που ενδεχομένως να τίναζε τον προπαρασκευαζόμενο διάλογο στον αέρα. Αλλά είπαμε, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα ήταν, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικό και εν τέλει ανέφελο.
Παυλόπουλος επί θύραις
Με αγωνία τώρα αναμένουμε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του προκατόχου της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο οποίος κατά τα φαινόμενα την ακολουθεί κατά πόδας. Το τρέχον Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο Καστελλόριζο ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση περίπου 180 δικηγόρων από όλη την επικράτεια, όπου θα αναπτυχθούν νομικά επιχειρήματα με σκοπό να αναιρέσουν την όποια τουρκική διεκδίκηση.
Οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε ότι ο άλλοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είχε την τύχη μιας δεύτερης θητείας στο Προεδρικό Μέγαρο και έκτοτε επιμένει να κινείται κατά τα προεδρικά του ήθη, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους απεσύρθησαν ήσυχα και απλά.
Βαλκανικές επαφές
Το πολιτικό μείγμα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, με συστατικά τον κορωνοϊό, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά, είναι εκρηκτικό, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφιερώσει σημαντικό μέρος του χρόνου του την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί, για αρκετή ώρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Και αν ο πρώτος έχει δείξει ότι τα Σκόπια αποτελούν για την Αθήνα έναν άριστο εταίρο στη Βαλκανική – παρά τη σαφή αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση -, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ισχύει το ίδιο με τα Τίρανα.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ράμα συνέφαγαν για αρκετή ώρα με σκοπό να καταλάβει ο αλβανός πολιτικός, που αναμφίβολα αποτελεί ιδιάζουσα προσωπικότητα, ότι δεν μπορεί να παίζει διπλό παιχνίδι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι θα μεταβάλει άμεσα τη συμπεριφορά του. Η Αθήνα και τα Τίρανα έχουν αρκετά θέματα προς επίλυση και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από την καλή γειτονία με την Ελλάδα. Σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η Αθήνα έχει πλέον λύσει μεγάλο μέρος του προβλήματος με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Για την εναπομείνασα θαλάσσια περιοχή, ο δρόμος είναι ανοικτός για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν αποκλείεται δε η συζήτηση να ξεκινήσει όταν, προσεχώς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκεφθεί τα Τίρανα.
***
Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ένιωθε αδιαθεσία, αλλά την Τετάρτη τα συμπτώματα – ενοχλήσεις στο στομάχι και υπέρταση – έγιναν πολύ έντονα. Ο κ. Θεοδωρικάκος μεταφέρθηκε άρον-άρον στο σπίτι του, έκανε τεστ για κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό, αλλά ο γιατρός τού συνέστησε να μείνει μακριά από τη δουλειά και το κινητό τηλέφωνο – προφανώς για να ηρεμήσει και να μη συγχύζεται. Ποιος ξέρει; Μπορεί η γκάφα της κυβέρνησης με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία να του στοίχισε περισσότερο από όσο σε άλλους συναδέλφους του, γιατί εκείνος είχε εγγυηθεί δημοσίως ότι όλα ήταν υπό έλεγχο. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μαθαίνω, θα βρίσκεται στο γραφείο του, οπότε να του ευχηθώ ταχεία ανάρρωση.
***
Παρά τη φημολογία ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους ως προς την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, ένα πρόσωπο που δεν λείπει ποτέ από τις συσκέψεις για τον κορωνοϊό που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της τεχνολογίας, είναι εκείνος που παρουσιάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των κρουσμάτων και αναλόγως καθορίζεται η εξέλιξη της συζήτησης και τα μέτρα που λαμβάνονται στη συνέχεια. Οσον αφορά την απουσία του από την απογευματινή ενημέρωση των έξι, ειπώθηκε στη σύσκεψη ότι ο ίδιος ζήτησε να βγαίνει στην τηλεόραση μόνον όποτε υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερέκθεσή του, την οποία ουδόλως επιθυμεί. Τις επόμενες ημέρες, όπως πληροφορούμαι, θα εμφανιστεί ξανά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.
Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών
Την Ελλάδα μετά (;) την πανδημία θα ιχνηλατήσει το ετήσιο συνέδριο, που εφέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, και ξεκινά αύριο. Οικοδεσπότης και τελικός σχολιαστής των εργασιών του συνεδρίου θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ των ομιλητών βρίσκονται οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ιωάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Ζαννιάς, Απόστολος Ταμβακάκης, Νίκος Βέττας, Κώστας Μενουδάκος, Ιωάννης Σαρμάς, Μαίρη Ειρήνη Σαρπ, Βασίλης Σκουρής, Γιάννης Βούλγαρης, Χρήστος Χωμενίδης, Λευτέρης Κουσούλης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Παυλάκης, Θεόδωρος Τρύφων, Φωκίων Καραβίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Τάσος Γιαννίτσης, Πάνος Τσακλόγκλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτης Σχοινάς. Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα, τα οποία δεν φτάνει ο χώρος να παραθέσω. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλο το πρόγραμμα στη διεύθυνση https://ekyklos.gr/images/PDFs/KyklosIdeon_ElladaMetaIV_2020_PROGRAMME.pdf
Η οργή Μητσοτάκη
Εξαλλος, μου λένε οι πηγές μου από το Μαξίμου, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Οταν η φωτογραφία με την οποία τροφοδότησε την επικαιρότητα μέσω του εκκλησιαστικού site Romfea έφτασε στο γραφείο του, ο Πρωθυπουργός την κοίταξε πολλή ώρα χωρίς να μιλά. Σε αυτήν ο κ. Κουμουτσάκος απεικονίζεται να λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία στον ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και τους ιερείς χωρίς μάσκα.
Παριστάμενοι στο πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι η οργή του κ. Μητσοτάκη είναι χειρότερη όταν δεν ξεσπάει, και όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν την αγωνία του να σταλούν τα σωστά μηνύματα προφύλαξης από την πανδημία στην κοινωνία. Ο χειρισμός της Εκκλησίας είναι μια λεπτή υπόθεση την οποία έχει αναλάβει αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου και η Θεία Κοινωνία είναι το πιο «καυτό» ζήτημα της μεταξύ τους «διαπραγμάτευσης». Αγνωστο γιατί χώθηκε στη μέση ο κ. Κουμουτσάκος, το σίγουρο είναι ότι πρόσθεσε άλλο ένα ατόπημα στη μακρά λίστα που έχουν για εκείνον στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ελληνίδα πολίτης Βικτόρια Χίσλοπ (φωτογραφία) που «υπήρξε Ελληνίδα πριν γίνει Ελληνίδα», όπως χαρακτηριστικά της είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν την υποδέχθηκε για να τη συγχαρεί στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, δεν είναι μια συνηθισμένη ξένη συγγραφέας που έγραψε μια νουβέλα προβάλλοντας την Ελλάδα. Η γνωστή για την ιστορική νουβέλα της «Το νησί», αλλά και πολλά άλλα μυθιστορήματα, στήριξε μέσα από τα γραπτά της και τα λόγια της τη χώρα μας, τη στήριξε μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Ολα αυτά τα χρόνια διάλεξε την Κρήτη ως τόπο δεύτερης κατοικίας της, μαθαίνοντας τη γλώσσα μας, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τόπο και τους ανθρώπους της. Οπως είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έπαψε να επαναλαμβάνει πόσο ελεύθερα ανασαίνει στον τόπο μας, πόσο «σπίτι» της το νιώθει, πόσο ενεργητική ήταν για εκείνη η εμβάπτισή της στη γλώσσα, τη μουσική, τη νοοτροπία και τον ελληνικό τρόπο ζωής.