Ανησυχητική αυξητική τάση συνεχίζει να καταγράφει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σαφής τάση υπέρβασης των 300 κρουσμάτων ανά 24ωρο.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι η κατάσταση της πανδημίας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία των λοιμωξιολόγων αφορά πλέον τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών οι οποίοι έφτασαν τους 71.
Την ίδια ώρα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που εισηγούνται ολιγοήμερο lockdown στην Αττική, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS για τους ηλικιωμένους.
Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πλην όμως ελεγχόμενη, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές επιδημιολόγων που τάσσονται υπέρ του τοπικού lockdown στο Λεκανοπέδιο, που είναι άλλωστε και η περιοχή στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.
Από την κυβέρνηση πάντως, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι η επιβολή lockdown αποτελεί έσχατο μέτρο. «Εφόσον τα μέτρα τηρηθούν από όλους, εφόσον οι συστάσεις μας γίνουν αποδεκτές και σεβαστές, ειδικά από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown» δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Το καλύτερο lockdown είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας καθολικά» πρόσθεσε εμφατικά.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως το lockdown «ξέρουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά είναι πάντα η τελευταία λύση. Και έχουμε πάρα πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είμαστε αρκετά μακριά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Τα νέα μέτρα
Νέα μέτρα για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο
Όπως είπε, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. «Είμαστε στο πορτοκαλί, μην πάμε στο κόκκινο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
– Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
– Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
1. Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
2. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
3. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
4. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Καλπάζει ο κοροναϊός
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 339 νέα κρούσματα κοροναϊού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Από αυτά, 2.541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 13 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
71 διασωληνωμένοι
Στο μεταξύ, 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Από αυτούς, 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.