Ο καλοκαιρινός «συσσωρευτής» κρουσμάτων ορίζει την ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας με «βάση» την Αττική. Πλέον αυξάνεται καθημερινά κατά 5-10% ο αριθμός των κρουσμάτων, ενώ η ιχνηλάτηση καθίσταται προφανώς εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κινητικότητας περίπου 5.000.000 πολιτών στα όρια του λεκανοπεδίου, τον συνωστισμό στα ΜΜΕ κλπ.
Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων έχει φθάσει το τελευταίο 24ωρο τα 223 (σ.σ. επί συνόλου 359, ποσοστό 62,1%) -και με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην Αττική, όπου φαίνεται να χάνεται η μάχη της ανίχνευσης των κρουσμάτων ώστε να εντοπισθούν οι αλληλουχίες της επιμόλυνσης και να ανακοπεί η αύξηση των νοσούντων.
Πολλαπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των ενεργών φορέων στην Αθήνα
Ενώ ο μέσος καταγεγραμμένος αριθμός «στενών» επαφών κάθε κρούσματος στην Ελλάδα είναι τα 3-5 άτομα, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε άνω των 8-10 στη χαώδη Αθήνα.
Με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα επισήμως καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι άνω των 2.100, κυρίως λόγω των ταξιδιωτών του καλοκαιριού που διέσπειραν τον ιό. Ο πραγματικός αριθμός των ενεργών φορέων στην Αθήνα θεωρείται περίπου πενταπλάσιος ή εξαπλάσιος (σ.σ. να ξεπερνά δηλαδή τα 10.000-12.000) και αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.
Ολα αυτά επαναφέρουν στην επικαιρότητα δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προς «Tο Βήμα» στις 3 Μαΐου 2020 δηλαδή μία ημέρα πριν από την άρση της καραντίνας, που σημείωναν δήλωναν απαισιόδοξοι και έκαναν εκτιμήσεις «για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις ιχνηλατήσεις, που δεν θα είναι πλέον εύκολες, ώστε να απομονώνονται οι νοσούντες και οι επαφές τους, αφού όλος ο κόσμος θα κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν θα μπορεί να βρεθεί με ευκρίνεια τι είχε συμβεί πριν από 15 ημέρες, που είναι ο χρόνος επώασης της νόσου».
Όμως τότε λόγω της καραντίνας η επιδημία είχε εκμηδενισθεί, τα νέα κρούσματα ήταν ελάχιστα κι η άρση της «καραντίνας» δεν είχε σημαντικές κι εμφανείς συνέπειες στην εξάπλωση τoυ Covid-19.
Η καλοκαιρινή αμεριμνησία και η επιστροφή του εφιάλτη
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Μαΐου (όταν ήρθη το «lockdown») τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν 2.632 και έως τις 20 Ιουλίου (σ.σ οπότε δεν είχαν υπεισέλθει οι επιδημιολογικές παράμετροι από τις καλοκαιρινές διακοπές και τότε άρχισε η μαζική φυγή των πολιτών για τα θέρετρα) είχε φτάσει τα 4.012 . Ενώ, λοιπόν, και τότε δεν υπήρχε καραντίνα παρά κάποια μέτρα όπως χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους κλπ, ο μέσος όρος κρουσμάτων ήταν περίπου 17 , όταν σήμερα είναι 300 (δηλαδή περίπου 20 φορές μεγαλύτερος).
Εκείνη την περίοδο των πρώτων 80 ημερών μετά την καραντίνα, υπήρχε μηδαμινός αρχικός αριθμός κρουσμάτων στην Αττική, της τάξης των 3-15 καθημερινά, ενώ το τελευταίο τριήμερο ο μέσος αυτός αριθμός νοσούντων στην πρωτεύουσα έφτασε τους 200.
Κι αυτό γιατί έχει προκύψει από τις «απρόσεκτες» καλοκαιρινές διακοπές (σ.σ. κυρίως των νέων) μια μεγάλη συσσώρευση κρουσμάτων απ’ όσους επέστρεφαν από τα θέρετρα. Κατι που λειτούργησε ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας, κυρίως για την Αττική, επαναφέροντας έτσι τους εφιάλτες των αρχών της πανδημίας.
Με δεδομένο ότι η χρήση της «μάσκας» φαίνεται να μην συγκρατεί το 60-80% του ποσοστού διάδοσης του ιού , όπως εκτιμούν επιδημιολόγοι και κρατικοί λειτουργοί αλλά όπως φαίνεται λιγότερο, λόγω και των παραβάσεων που υπάρχουν.