Πολύ κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και στα νησιά Ιονίου, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε επιφυλακή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις.
Για την πορεία του κυκλώνα «Ιανός» μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα οι βροχοπτώσεις που αναμένονταν, όμως οι άνεμοι στις περιοχές που περνά ο κυκλώνας είναι ισχυρότατοι.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».
«Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα. Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων» κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός ήταν ξεκάθαρος. Είπε «κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει και να πει ότι έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι στις προβλέψεις τους. Είναι πολύ βαθύ σύστημα και θα ρίξει πολύ νερό κυρίως στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Είπε ακόμα ότι τον ανησυχούν εκτός από αυτή την περιοχή έως την Μεσσηνία και τα νησιά του Ιονίου».
«Μπορεί να είναι απατηλό αλλά υπάρχει πρόγνωση για ακραία φαινόμενα και η βραδεία κίνησή του εξαπατά», είπε ο κ. Ζερεφός.
Οι εντολές από την ΓΓΠΠ
Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.
1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
«Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες».