Η χώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος.

Σαν να διεκδικεί «ρεβάνς» για την πρώτη φάση της πανδημίας, στην οποία ηττήθηκε κατά κράτος.

Οι Έλληνες έχουμε την κακή συνήθεια να επαναπαυόμαστε στις δάφνες της επιτυχίας πολύ πριν από το τελικό «σφύριγμα του διαιτητή», το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κυκλοφορία του κατάλληλου εμβολίου.

Τα καλά λόγια και οι διεθνείς έπαινοι λειτούργησαν αποπροσανατολιστικά. Το κλίμα που καλλιεργήθηκε δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι η μάχη είχε τελειώσει.

Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει, όπως βεβαιώνεται καθημερινά από τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας και τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών.

Κρίνοντας από την επιδημιολογική εικόνα του φθινοπώρου, ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται βαρύς.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα κληθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία χωρίς να πληγεί περαιτέρω η οικονομία.

Μόνο που αυτή τη φορά οι συσχετισμοί και τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο.

Η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι ανθρώπινες αντοχές δεν επιτρέπουν πλέον ούτε σαν σκέψη την ιδέα γενικευμένης καραντίνας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αποφύγουμε το σενάριο αυτό παραμένει η ευλαβική τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από όλους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και δισταγμούς.

TO BHMA