Μερικοί από τους καλεσμένους του γάμου ξαφνιάστηκαν όταν ο Ιμπραήμ Σιμσέκ και η ομάδα του μπήκαν στον χώρο εκδηλώσεων στην τουρκική πόλη Γκιούλμπασι στην επαρχία της Άγκυρας, όπου περίμεναν την άφιξη της νύφης και του γαμπρού.
Οι άνδρες τούς διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται απλώς για επιθεώρηση γάμου, μια από τις συμβιβαστικές λύσεις που υιοθέτησε η Τουρκία για να διατηρήσει τη διασπορά του κορωνοϊού στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, χωρίς να κλείσει την οικονομία της.
Η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι του χώρου κάνουν θερμομέτρηση, κρατούν τους καλεσμένους σε απόσταση τουλάχιστον 60 εκατοστών, απαγορεύουν τον παραδοσιακό χορό χαλάι όπου οι χορευτές πιάνονται από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και πως οι καλεσμένοι, αντί να βάζουν στο πέτο των νεόνυμφων χρήματα και χρυσά νομίσματα, τοποθετούν τα δώρα τους σε ένα κουτί.
«Κουραστικό αλλά αναγκαίο»
Αποτελούμενο από δύο δημόσιους υπαλλήλους, δύο διευθυντές σχολείου και έναν ιμάμη, το εθελοντικό κλιμάκιο επισκέφθηκε 14 ξεχωριστούς γάμους το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή. «Είναι πολύ κουραστικό. Αλλά αυτό είναι καθήκον μας. Πρέπει να το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων», λέει ο Σιμσέκ μιλώντας στους Financial Times.
Ο 52χρονος ανέφερε ότι σπάνια αντιμετώπισε προβλήματα, με τους περισσότερους χώρους να τηρούν τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η Άγκυρα. Ωστόσο σε άλλα μέρη της Τουρκίας οι γάμοι έχουν στοχοποιηθεί -όχι άδικα- καθώς πράγματι αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες της αύξησης των νέων κρουσμάτων.
«Οι κανόνες είναι για να σπάνε»…
Τις τελευταίες δέκα μέρες η Τουρκία καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 1.500 κρούσματα κορωνοϊού και ο αριθμός των νεκρών καταρρίπτει το ρεκόρ τετραμήνου. Πάνω από 1.300 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τους 7.020.
Ιστορίες υπάρχουν άφθονες για διαδηλώσεις όπου καλεσμένοι και οικοδεσπότες παραβίασαν τους κανόνες. Ο Υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα 32 άτομα προσεβλήθησαν από τον ιό σε γάμο στην επαρχία Ορντού της Μαύρης Θάλασσας αφού ταξίδεψαν με τα ίδια αυτοκίνητα, οι γυναίκες μοιράστηκαν τα ίδια καλλυντικά για το μακιγιάζ ενώ οι γαμήλιοι εορτασμοί διήρκησαν δυο μέρες.
Η Τουλάι Μπαϊντάρ Μπιλγκιχάν, κυβερνήτης της περιοχής του Γκιούλμπασι που επιβλέπει τους επιθεωρητές, απέρριψε την ιδέα ακύρωσης των γάμων, μολονότι η περιοχή της Δυτικής Ανατολίας είχε τον υψηλότερο αριθμό εβδομαδιαίων κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια: «Στην περιοχή μας υπάρχουν περίπου 44 χώροι γάμου. Είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας», δήλωσε προσθέτοντας ότι πλησιάζει το τέλος της θερινής περιόδου, όπου και τελείται η πλειονότητα των γαμήλιων τελετών.
Οι γάμοι κάνουν καλό στην οικονομία
Συνολικά στη χώρα πέρυσι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου περισσότερα από 540.000 ζευγάρια και πέρα από την άμεση στήριξη της βιομηχανίας, οι γάμοι ενισχύουν τους τομείς της κατασκευής και των ειδών οικιακής χρήσης καθώς οι νεόνυμφοι αγοράζουν και εξοπλίζουν το νέο τους σπίτι.
Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ο ιός περιορίζεται, με τον ίδιο τον Ερντογάν να αναφέρει ότι η χώρα, η οποία είναι «μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες του κόσμου» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Γιατροί, εμπειρογνώμονες αλλά και ιατρικοί σύλλογοι όμως δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη: «Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, σημειώθηκε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Καγιχάν Παλά, εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του Covid-19 της τουρκικής ιατρικής ένωσης TTB, της μεγαλύτερης στη χώρα.
Ο Παλά τονίζει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται «σαν να μην υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ενώ όσοι παρευρίσκονται σε γάμους, τελετές αρραβώνων, κηδείες ή δημόσιες εκδηλώσεις, δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».
Προ ημερών, οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν νέους περιορισμούς όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους σε όλη τη χώρα, κάτι που ίσχυε μόνο για τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και μεταξύ άλλων, περιόρισε τον αριθμό των επιβατών στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Ωστόσο πολλοί τα χαρακτηρίζουν αποσπασματικά βήματα καθώς η κυβέρνηση απέφυγε να επιβάλει μέτρα που θα ανάγκαζαν το κλείσιμο των καταστημάτων ή άλλων επιχειρήσεων με στόχο να μην πληγεί περαιτέρω η ήδη καταρρέουσα οικονομία. Όσο για τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου; Μιλάνε για μεγάλη καθυστέρηση και κατακρίνουν την ίδια ώρα την κυβέρνηση διότι προχώρησε σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς κατά το πρώτο κύμα της νόσου τον Ιούνιο, ενώ δεν έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις για τους χώρους εργασίας όπου η εξάπλωση της λοίμωξης έχει ξεφύγει.
Οπου γάμος και επιθεωρητής
Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε περαιτέρω τους κανόνες για τους γάμους σε περισσότερες από δώδεκα επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι εκδηλώσεις σε μία μόνο ώρα, απαγορεύεται ο χορός και το σερβίρισμα φαγητού, ενώ κάθε εκδήλωση πρέπει να παρακολουθείται από τουλάχιστον έναν επιθεωρητή γάμου.
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης η δήλωση του Κοτζά ότι «δεν υπάρχει επιβράδυνση στο ρυθμό μετάδοσης της νόσου». Ο υπουργός παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι τηρώντας τα μέτρα.