Τουλάχιστον 15 ισχυρές συμμορίες ανηλίκων στο Παγκράτι, στου Γκύζη, στα Εξάρχεια, στου Ζωγράφου, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη και αλλού έχουν εμφανιστεί την τελευταία διετία σε διάφορες περιοχές της Αττικής σύμφωνα με έρευνες και χαρτογραφήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων ηλικίας κυρίως 13-18 ετών με συμμετοχή συνήθως τριών-τεσσάρων κοριτσιών, που διαπράττουν εκατοντάδες ληστείες και στον δρόμο σε βάρος συνήθως συνομηλίκων τους που τους ξυλοκοπούν – στη γλώσσα τους «φερμαρίσματα» -, που προχωρούν σε βίαιες ενέργειες στο σχολείο, διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών, για να αυξήσουν το «χαρτζιλίκι» τους από παρανομίες. Επίσης ορισμένοι από αυτούς συμμετέχουν σε ληστείες και διαρρήξεις ως μέλη και κυκλωμάτων ενηλίκων. Με το ποσοστό των επιθέσεων που καταγγέλλονται να θεωρείται από τους αστυνομικούς ότι είναι μικρότερο του 50%, λόγω του φόβου των αντιποίνων στα ανήλικα θύματα αν τολμήσουν να κατονομάσουν τους δράστες.
Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα
Το συμβάν που αποκαλύφθηκε προ μερικών ημερών με τον άγριο ξυλοδαρμό 17χρονου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι από μια παρέα 20 νεαρών (σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων) δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση ή κάποιο τοπικό-συγκυριακό ζήτημα. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όλο και περισσότερες συμμορίες ανηλίκων ξεφυτρώνουν σε πολλές περιοχές της Αττικής την τελευταία διετία σε μια τάση που έχει θορυβήσει τους αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα δικαστήρια της Αθήνας απασχολούν περίπου 1.700 υποθέσεις με κατηγορούμενους ανηλίκους, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών.
Ενδεικτική είναι η δράση συμμορίας ανηλίκων που εμφανίστηκε στα τέλη του 2016 στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα και η οποία κορύφωσε τη δράση της τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για περισσότερους από 10 ανήλικους, 13-17 χρόνων, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας. Είχαν συλληφθεί μεμονωμένα ή σε ομάδες πάνω από 20 φορές για κλοπές καταστημάτων, οικιών, δικύκλων αλλά και ληστείες σε βάρος ανηλίκων με απειλή μαχαιριού και χρήση βίας αφαιρώντας κυρίως κινητά τηλέφωνα και μικρά χρηματικά ποσά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμμορίας είναι η ένταξη ανηλίκων μελών της σε εγκληματική οργάνωση που με κλεμμένα ΙΧΕ έμπαινε σε καταστήματα, σπάζοντας τις τζαμαρίες και χρησιμοποιώντας τα οχήματα ως «πολιορκητικούς κριούς». Οι ανήλικοι της συμμορίας της Νέας Σμύρνης συμμετείχαν με αυτόν τον τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ σε 11 διαρρήξεις καταστημάτων με εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Ταύρο, στο Παλαιό Φάληρο, στην Καλλιθέα, στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, σε 10 διαρρήξεις καταστημάτων σε Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη, σε τρεις διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, σε μία διάρρηξη σε θέατρο, σε μία σε σχολικό συγκρότημα (όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους συμμορίες), αλλά και σε 11 κλοπές ΙΧΕ οχημάτων σε Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια και Αργυρούπολη!
Η «εκμετάλλευση» και ο «εμφύλιος»
Συμμορίες νεαρών αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών έχουν εμφανιστεί σε Καισαριανή – Παγκράτι και με αντιπάλους συνομηλίκους τους από σχολεία του Ζωγράφου.
Μάλιστα η αντιπαλότητα αυτή οδήγησε σε αιματηρή συμπλοκή στις 17 Ιουνίου 2020 στου Ζωγράφου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία της συμπλοκής που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, σε αυτή συμμετείχαν πέντε ανήλικοι από την Αλβανία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, όπως και τρεις ενήλικοι.
Οπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, «στο ύψος της οδού Σπανοβαγγέλη περί τα 40 ή 50 άτομα, ανήλικοι και νεαροί ενήλικοι, εγκλώβισαν την παρέα του παθόντος και επιτέθηκαν εναντίον τους εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα και μπουκάλια μπίρας. Οι ανήλικοι από την παρέα του 16χρονου διέφυγαν τρέχοντας στους γύρω δρόμους, πλην αυτού που δέχθηκε επίθεση από τους κατηγορουμένους που του επέφεραν κτυπήματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν με σφυρί θραύσης κρυστάλλων έκτακτης ανάγκης, ενώ κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν σιδερογροθιές, πτυσσόμενο κλομπ, ξύλα και μαχαίρι». Οπως ακόμα σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο, από την προανάκριση προέκυψε ότι επικρατεί κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των εμπλεκομένων ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων προερχομένων από τις περιοχές του Βύρωνα, του Παγκρατίου και της Καισαριανής με αυτούς που προέρχονταν από τις περιοχές του Ζωγράφου και των Αμπελοκήπων.
Γίνεται μνεία ότι την παραβατική τους συμπεριφορά οι δράστες την επιδεικνύουν αναρτώντας φωτογραφίες σε λογαριασμό στο Instagram με το διακριτικό όνομα «pagkratihood».
Επίσης τις αρχές ασφαλείας έχει απασχολήσει η δράση συμμορίας περίπου 15 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 14-17 χρονών, που δίνουν παρών στην περιοχή του Γκύζη – κυρίως στην πλατεία της περιοχής – και προχωρούν σε επιθέσεις με μαχαίρι που συνοδεύονται συχνά με άγριους ξυλοδαρμούς σε βάρος άλλων ανηλίκων, με λεία κινητά, μικροποσά κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει επτά-οκτώ καταγγελίες για τέτοιου είδους βίαιες επιθέσεις, όμως θεωρείται ότι τα σχετικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα. Με πολλά από τα μέλη αυτής της συμμορίας, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να… κομπάζουν για τις βιαιοπραγίες, ενώ αρκετά από αυτά φέρεται να προχωρούν και σε διακίνηση ναρκωτικών.
Τουλάχιστον δύο τέτοιες σπείρες ανηλίκων με τη συμμετοχή ορισμένων ενηλίκων έχουν εμφανιστεί και στην περιοχή των Εξαρχείων.
Με πιο χαρακτηριστική τη δράση συμμορίας 15 ατόμων ηλικίας 15-20 χρονών που λυμαίνεται ανά περιόδους διάφορα σημεία κοντά στο Πολυτεχνείο (δεν έχουν καμία σχέση με ομάδες αντιεξουσιαστών) και με απειλή μαχαιριών προχωρούσαν σε σωρεία βίαιων ληστειών.
Ακόμα στη διάρκεια της έρευνας για τη δράση συμμοριών αλλοδαπών που λυμαίνονταν το κέντρο της Αθήνας και συμμετείχαν σε σειρά αιματηρών επιθέσεων μεταξύ τους (με κορύφωση ανθρωποκτονία στην οδό Μενάνδρου τον περασμένο Φεβρουάριο) διαπιστώθηκε η συμμετοχή ανηλίκων που «στρατολογούνται» από τις υποδομές στον Ελαιώνα. Οπως έχουν διαπιστώσει οι αστυνομικοί, οι συμμορίες των ποινικών επιλέγουν «αναλώσιμους» ανηλίκους γιατί έναντι μικρής αμοιβής προχωρούν ευχερέστερα σε μικροκλοπές ή σε μικροδιακίνηση ναρκωτικών ενώ έχουν προφανώς και ευνοϊκότερη δικαστική μεταχείριση.