Ενα μικρό νησί με μια μεγάλη ιστορία

Μέσα στο κλίμα της εκτός ορίων έντασης που έχει δημιουργήσει η Τουρκία γύρω από τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σε αυτό το ηρωικό μικρό νησάκι, με τη μεγάλη όμως και πολυκύμαντη ιστορία, για να παραστεί στους εορτασμούς της 77ης επετείου της απελευθέρωσής του. Μια επίσκεψη που έχει την αυτονόητη σημασία της τη δεδομένη αυτή στιγμή, καθώς πέρα από όλα τ’ άλλα θα δώσει την ευκαιρία να υπογραμμιστεί η κοινή ιστορική πορεία που είχε το ακριτικό αυτό νησί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στο σύμπλεγμα των οποίων ανήκει. Αν και γεωγραφικά βρίσκεται εκτός της περιοχής του Αιγαίου, δίνοντας έτσι επιχειρήματα στην Αγκυρα ότι αποτελεί «ειδική περίπτωση» και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το καθεστώς του Αιγαίου.

Αλλο βέβαια αν ο γνωστός μας νεοσουλτάνος, συμμαχώντας απόλυτα το τελευταίο διάστημα με την πιο ακραία εθνικιστική πτέρυγα του τουρκικού πολιτικού φάσματος – και παρά τις υποκριτικές περί του αντιθέτου δηλώσεις του -, έχει εγκαταλείψει την ιδέα των διαπραγματεύσεων, προτιμώντας την επιβολή των απαράδεκτων θέσεών του μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Γεγονός που αποδεικνύεται με τις συνεχείς περιώνυμες ΝAVTEX, που τώρα μάλιστα δείχνουν να έχουν ως αποκλειστικό στόχο το Καστελλόριζο. Οχι ότι το πολύπαθο αυτό νησί, με την εξαιρετικά νευραλγική γεωγραφική του θέση, δεν υπήρξε στο παρελθόν στόχος ποικιλώνυμων ναυτικών δυνάμεων. Από τους Ιωαννίτες ιππότες του 14ου αιώνα έως τους Καταλανούς, τους Αιγυπτίους, τους Ισπανούς, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Για να περιέλθει τελικά στην Ελλάδα, μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα, το 1948.

Σε όλη αυτή την περίοδο – και ιδιαίτερα μεταξύ των δυο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ού αιώνα – το Καστελλόριζο πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε και λεηλατήθηκε, ενώ καταστράφηκε εντελώς κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού 8 ρίχτερ το 1926. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να το εγκαταλείπουν οι κάτοικοί του και οι περισότεροι να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. Σήμερα ζουν εκεί μόλις 500 άτομα, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, υπό πλήρη οικονομική άνθηση, υπήρχαν 15.000 κάτοικοι! Πολλά σπίτια έχουν αναστηλωθεί και οι Καστελλοριζιοί της Αυστραλίας τα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι, εκτός από εφέτος λόγω της πανδημίας, που σηματοδότησε μια γενικότερα δυσάρεστη περίοδο για την οικονομία του νησιού. Γεγονός που ήλθαν να επιτείνουν τον Ιούλιο οι προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις με τα μαχητικά αεροσκάφη να σπάζουν το φράγμα του ήχου πάνω από το γραφικό λιμάνι. Μια ακόμη απάνθρωπη απόδειξη της πολιτικής στρατιωτικής ισχύος που θέλουν να επιβάλουν οι Τούρκοι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.