Η εικόνα των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ σε όλο τον κόσμο έχει θρυμματιστεί. Πριν την πανδημία ήταν απλώς… κακή, πλέον όμως είναι φρικτή, εξαιτίας της διαχείρισης του φονικού ιού από την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Pew σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες που ζουν σε ανεπτυγμένα κράτη, μεταξύ της 10ης Ιουνίου και της 3ης Αυγούστου, δείχνει ότι η διεθνής εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους έχει καταποντιστεί σε όλα τα ζητήματα, αγγίζοντας τις ιστορικά χαμηλότερες επιδόσεις της χώρας σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.
Τραγική η εικόνα της διεθνούς κοινής γνώμης για τις ΗΠΑ
Στη Βρετανία, θετική εικόνα για τις ΗΠΑ είχε το 41% των πολιτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την έρευνα του Pew. Στη Γαλλία, λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχε θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό μόλις ξεπερνούσε το ένα τέταρτο στην περίπτωση των Γερμανών. Τέτοιου είδους αντίληψη για τις ΗΠΑ είχε εμφανιστεί στις δύο χώρες για τελευταία φορά την εποχή της εισβολής στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.
Μεγαλύτερος χαμένος ο Τραμπ
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο Τραμπ χαίρει της μικρότερης εμπιστοσύνης από όλους τους σημαντικούς παγκόσμιους ηγέτες. Κατά μέσο όρο, το 16% όλων των συμμετεχόντων από τις 13 χώρες πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα έκανε το σωστό για τις διεθνείς υποθέσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 23%, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ το 19%.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είναι η ηγέτιδα που χαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, με τον δείκτη να αγγίζει το υψηλότατο ποσοστό του 76%, ξεπερνώντας και τους πέντε ακόμη ηγέτες που παρουσιάζονταν ως επιλογές στο πλαίσιο της έρευνας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 64%, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον το 48%.
Αρνητικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ
Η παγκόσμια δημοτικότητα των ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από την εποχή που ο Τραμπ μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017. Όμως η καθοδική πορεία απέκτησε ακόμη εντονότερη κλίση στη διάρκεια της πανδημίας.
Οι πολίτες και των 13 χωρών συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ είχαν τη χειρότερη διαχείριση της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, μόλις το 15% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιδράσει σωστά στην κρίση. Τη θετικότερη άποψη είχαν οι Ισπανοί, με το 20% να θεωρεί ότι η αντίδρασή τους ήταν σωστή. Οι 13.000 ενήλικες που συμμετείχαν, είχαν πολύ θετικότερη άποψη για τις επιδόσεις της δικής τους χώρας, του ΠΟΥ, της ΕΕ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, της Κίνας.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ικανοποιήσουν ιδιαιτέρως τον ΠΟΥ, καθώς ο οργανισμός έχει γίνει στόχος εκστρατείας του Τραμπ και της κυβέρνησής του, που επιχειρούν να του καταλογίσουν την ευθύνη της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, το 64% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΠΟΥ κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Πηγή: www.theguardian.com