Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις, όπως οι πλατείες και οι στάσεις των ΜΜΜ στην Αττική, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Στην έννοια των συναθροίσεων περιλαμβάνονται και οι διαδηλώσεις, αλλά όπως μου εξήγησαν από την Πολιτική Προστασία ποτέ δεν ετέθη θέμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων λόγω κορωνοϊού. Απλώς στις διαδηλώσεις θα είναι τώρα υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν από τους ειδικούς αναγκαία, καθώς με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις). Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αττική είναι το γεγονός ότι την Τρίτη σε αυτήν εντοπίστηκαν 197 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 από τα 310 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν συνολικά

***

Εγιναν 31 τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Η επιτροπή των ειδικών, των Λοιμωξιολόγων όπως τους αποκαλούν… μεγαλώνει. Από 29 μέλη που είχε, έγιναν αισίως 31. Επισήμως η ονομασία της Επιτροπής είναι «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και απέκτησε δύο νέα μέλη τα οποία προέρχονται από την καρδιά του συστήματος υγείας. Έτσι σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας στην Επιτροπή αυτή (όπου μετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας) θα συμμετέχουν και ο Λευτέρης Θηραίος, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρης αλλά και ο Ανάργυρος Μαριόλης Διευθυντής του Κέντρου Αρεόπολης, που υπήρξε και επί σειρά ετών Πρόεδρος των γενικών Γιατρών. Να σημειώσω εδώ ότι η εν λόγω Επιτροπή ξεκίνησε στην αρχή με 24 μέλη, ενώ σιγά- σιγά έφθασαν τα 31. Αυτοί οι 31 επιστήμονες συνεδριάζουν για να προτείνουν μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα που καταγράφονται, ώστε να αποφασίσει η κυβέρνηση ποια απ΄ αυτά θα ληφθούν. Όπως λένε τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση.

***

Γιατί προβληματίζονται στην Πολιτική Προστασία

Σας πληροφορώ ότι τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εκεί στο Μαρούσι, είναι  προβληματισμένα τούτες τις ημέρες, να μην πω στεναχωρημένα. Η αιτία; Κάποιες άστοχες δηλώσεις που έγιναν από ειδικούς, που εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνες στα στελέχη και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για πλημμελή λήψη μέτρων σε πρόσφατη συναυλία όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός. Τα δεδομένα, λένε, είναι ξεκάθαρα. Άλλοι είναι αυτοί που είχαν προτείνει όριο θεατών 75% στις συναυλίες αυτές.

***

Ποιοι πυρπόλησαν τη Μόρια

Αργά το απόγευμα της Τρίτης συνελήφθη και ο έκτος Αφγανός που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αυτοί οι έξι Αφγανοί είναι οι δράστες του εμπρησμού στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα. Δύο απ΄αυτούς είναι «ασυνόδευτοι- ανήλικοι». Σε σχετική ανάρτηση προχώρησε κι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι κινήσεις ορισμένων εκ των δραστών έχει καταγραφεί σε κάμερα ενώ επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν από μαρτυρικές καταθέσεις. Οπως μαθαίνω οι δράστες της καταστροφής του ΚΥΤ στη Μυτιλήνη είναι περισσότεροι από 20 και η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους υπόπτους έχουν κατηγορηθεί και για άλλα αδικήματα. Από το προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται να προκύπτει σύνθετη μεθόδευση για την καταστροφική πυρκαγιά αλλά μόνο συνεννοήσεις μεταξύ των νεαρών αλλοδαπών που, όπως έλεγαν «έτσι θα πάμε Γερμανία».

***

Η Γερμανία παίρνει 1.553 πρόσφυγες

Να σημειώσω ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην οποία ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και το Μεταναστευτικό και αμέσως μετά ανακοινώθηκε η πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα νησιά.

***

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων

Για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων πολεμικών αεροπλάνων στην Καλαμάτα διεξάγονται τώρα συζητήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν και περισσότερα στοιχεία δεν δίνονται, οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει αναφέρουν ότι μόλις κλείσει η συμφωνία, θα υπάρχουν εξελίξεις στο σύστημα εκπαίδευσης αεροσκαφών  καθώς και αναβάθμισης του συστήματος προσομοιωτών. Θα μεταφερθούν στην Καλαμάτα  εκπαιδευτικά αεροσκάφη από άλλες χώρες, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι οι συζητήσεις για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

***

 Το αστέρι  του Τσίπρα

Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό το αστέρι είναι για όλους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το νέο έμβλημα, το οποίο κυκλοφορεί σε πέντε χρώματα. Κόκκινο, Κίτρινο, Πράσινο, Άσπρο και Μωβ. Το νέο έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστέρι και η κεντρική ιδέα βασίζεται σε πέντε βασικές αξίες που, όπως λένε οι δημιουργοί του, εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη. «Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Ισότητα». Θέλετε παρασκήνιο; Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να γίνει γνωστό ότι κάνει σποτάκι για να ανακοινώσει το νέο σήμα του κόμματός του. Ίσως να μην ήθελε να διαρρεύσει. Ποιος ξέρει. Το κρατούσε μυστικό. Μόνον η εταιρία παραγωγής το γνώριζε και ένας συνεργάτης του. Τώρα γιατί το έκανε αυτό ουδείς μπορεί να δώσει μια απάντηση. Ούτε τα νέα μέλη της σκιώδους κυβέρνησης που όρισε τελευταίως.

***

Οι Ιταλοί στην Ακρόπολη 

Αν αυτές τις ημέρες περάσατε από την Ακρόπολη ίσως να μην δείτε πολλούς τουρίστες, αλλά σίγουρα θα δείτε πολλούς Ιταλούς τεχνικούς να εργάζονται πυρετωδώς. Είναι οι Ιταλοί που ήρθαν στην Ελλάδα για να εγκαταστήσουν τον νέο ανελκυστήρα. Εάν τους ρωτήσεις για τη δουλειά τους, θα σου πουν ότι είναι μία από τις δυσκολότερες εργασίες που έχουν αναλάβει, αφού δεν εγκαθιστούν έναν οποιοδήποτε ανελκυστήρα, αλλά έναν ανελκυστήρα πλαγιάς. Μόνον τρεις εταιρίες στον κόσμο μπορούν να κάνουν τέτοιο πράγμα, λένε. Οπως και να’ χει το πράγμα ο ανελκυστήρας θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες. Οπως έτοιμος θα είναι σε 15 ημέρες και ο νέος φωτισμός του Ιερού Βράχου. Το θέμα είναι εάν θα γίνει ειδική τελετή για τα φώτα; Αυτό θα εξαρτηθεί από τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Εάν μειωθούν τα κρούσματα θα γίνει μια σεμνή τελετή για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης. ίσως με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού.

***

Η ΚΝΕ, οι avengers και οι μάσκες

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η ΚΝΕ στο νέο spot που κυκλοφόρησε, μετά το κυβερνητικό φιάσκο με τις διαστάσεις των μασκών… Επιστρατεύει λοιπόν κινηματογραφικούς ήρωες, τον γίγαντα του «Χάρι Πότερ» τον Χάγκριντ, τον Χουλκ αλλά και τον Σρεκ, στους οποίους φοράει τις τεράστιες μάσκες που προορίζονταν για μαθητές, ακόμα και του δημοτικού! Μάλιστα ειρωνεύεται την κυβέρνηση, αφού όπως λέει: «Από τις ελλείψεις στα σχολεία, δεν μας σώζουν ούτε οι avengers, ούτε η μαγεία» και επιμένει να διεκδικεί προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη, μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, εξασφάλιση κατάλληλων χώρων στα σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα και όλων των μέτρων προστασίας της υγείας με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

***

Λεφτά υπάρχουν (για τον Πολιτισμό)

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τον Πολιτισμό; Προσφάτως, με το συνολικό ποσό των 1.828.140 ευρώ αποφασίστηκε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, 164 δράσεων  που αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργασίας, πρότειναν την επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας, σε 83 προτάσεις Ψηφιακού Πολιτισμού, 50 οι οποίες αφορούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και 31 προτάσεις για δράσεις Μουσείων σε όλη τη χώρα. Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για προτάσεις δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, υποβλήθηκαν 325 προτάσεις, αριθμός-ρεκόρ. Xρηματοδοτούνται 83 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό €1.200.000. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν, χρηματοδοτούνται 50 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 387.540 ευρώ. Tέλος στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, χρηματοδοτούνται 31 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 240.600 ευρώ. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδόσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα ψηφιακής υποδομής.