Η FAZ σχολιάζει τη μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Μόριας και σημειώνει: «(…) Στη γερμανική συζήτηση για το προσφυγικό αξίζει κανείς να προσέξει τον εγωκεντρικό χαρακτήρα της. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς δεν λαμβάνονται υπόψιν. Θα πρέπει να είναι σαφές το εξής: Χωρίς την έγκριση της Αθήνας, κανένας άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη, δεν θα φύγει από τη Λέσβο στη Γερμανία.
Δεν είναι οι γερμανικοί δήμοι, οι βουλευτές, οι ομάδες λόμπι ή ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών που θα καθορίσουν πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα εκεί. Πρόκειται εν πρώτοις για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (…) Οι Έλληνες υπουργοί έχουν καταστήσει σαφές πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι στο άμεσο μέλλον εκτός από ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κανείς άλλος δεν θα μεταφερθεί από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα – πόσο μάλλον στη Γερμανία ή άλλες χώρες της ΕΕ (…) Aλλά δεν θα ανακουφιζόταν η Ελλάδα αν άλλες χώρες της ΕΕ δέχονταν πρόσφυγες από τη Μόρια;»
Ο σχολιογράφος σε άλλο σημείο παρατηρεί: «O ελληνικός φόβος είναι προφανής: αν οι άνθρωποι μεταφερθούν απευθείας στη Γερμανία αυτό θα προσφέρει βραχυπρόθεσμη θεραπεία, αλλά ταυτόχρονα θα είναι ένα σήμα προς τους μετανάστες στην Τουρκία ότι αξίζει όσο ποτέ άλλοτε να πληρώσουν διακινητές για να φτάσουν στη Λέσβο, τη Σάμο, την Χίο, την Κώ, τη Λέρο. Αλλά ποιος εγγυάται στην Αθήνα ότι η Γερμανία και ένας συνασπισμός προθύμων θα εμφανιστούν έτοιμοι να δεχθούν την επόμενη και τη μεθεπόμενη φορά πρόσφυγες, όταν ένα προσφυγικό κέντρο θα είναι υπερπλήρες ή θα καεί; Ο Μητσοτάκης πρόσφατα κατέστησε σαφές τι ελπίζει η Αθήνα: Είναι σημαντικό να αρχίσει ξανά συνομιλίες με την Τουρκία. Επειδή μόνο με την υποστήριξη της Άγκυρας, μπορούν να φυλαχθούν τα σύνορα στο Αιγαίο, εκεί που δεν μπορεί να χτιστεί κανένα τείχος (…) Και γι αυτόν τον λόγο λοιπόν (ο Μητσοτάκης) προσπαθεί να επιτύχει μια αποκλιμάκωση στη «διαμάχη για το φυσικό αέριο“ στη Μεσόγειο»».