Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

Η μαστίχα και το λάιμ δίνουν στο φαγητό μοναδικό άρωμα.

Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 60΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

120 ml ελαιόλαδο

1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1.200 γρ.

1 μέτριο κρεμμύδι. σε καρεδάκια

1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες

3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο

250 ml λευκό ξηρό κρασί

4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

3 γρ. μαστίχα, σκόνη

Χυμός από ½ λάιμ

Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο

350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά

2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. ξερή

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κ.γ. ξερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα. Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.