Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με όσα είπε, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες.
Οι ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στους νέους, τους οποίους αφορά αυτό το μέτρο.
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι στο MEGA, θα πρέπει να συνδυαστεί με ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Στρατιωτικοί κύκλοι που μίλησαν στο MEGA τονίζουν πως το ιδεατό θα είναι ένας συνδυασμός υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 -στα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου- και πιο ουσιαστικής στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων οι οποίοι δεν απορρίπτουν το ζήτημα.
«Πιστεύω είναι καλύτερα για να τελειώνουμε πιο γρήγορα και όταν τελειώνουμε τις σπουδές, να μην πηγαίνουν 28, 30 χρονών άνθρωποι φαντάροι» λέει στην κάμερα του MEGA ένας νεαρός.
«Πιστεύω είναι καλό αυτό, γιατί το παιδί μόλις τελειώσει το σχολείο, θα το βοηθήσει ο στρατός να ενηλικιωθεί» τονίζει ένας άλλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ακόμα ένας νέος που τονίζει πως «είναι καλό, γιατί ο στρατός θα σου μάθει και μια πειθαρχία».
Από την άλλη πλευρά ένας άλλος νέος υπογραμμίζει πως «είναι πιο πρακτικό να τελειώνεις πρώτα τη σχολή σου, και μετά να πας στρατό».
Υπάρχει σε πολλές χώρες το μοντέλο της επιτυχημένης στράτευσης
Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το μοντέλο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 υπάρχει με επιτυχία σε πολλές χώρες
«Θεωρώ ότι ήταν επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς θα αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων μας κατά 25 με 30%. Θεωρώ ότι είναι ένα αποδοτικό και επιτυχές μέτρο και εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες όπως το Ισραήλ και Κύπρος κλπ» λέει στο MEGA ο αντιστράτηγος Ε.Α, Ιωάννης Μπαλτζώης.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις και τις δεξιότητες όσων κατατάσσονται, που πολλές φορές είναι απαραίτητες για να στελεχωθούν εξειδικευμένες μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα συνδυαστικά μετρά με την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στο στρατό ξηράς και τις προσλήψεις 15.000 στελεχών σε ορίζοντα πενταετίας θα αντιμετωπίσει τη λειψανδρία στο στράτευμα.
«Είναι στην θετική κατεύθυνση αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά την υποστελέχωση των μονάδων» εξηγεί ο αντιστράτηγος ε.α, Λάμπρος Τζούμης.
Όπως εξήγησε τόσο ο πρωθυπουργός αλλά και στρατιωτικοί αναλυτές αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.